Zonguldak’ta yapımı süren tünelin çıkış güzergahı Roman Mahallesi’nden geçince kamulaştırma süreci başladı. Sokağın ortasına sofra kuran Roman vatandaşlar, kendilerine verilen ortalama 15-20 bin TL’lik paralara tepki gösterdi. Roman vatandaşlar yaptıkları eylemle devletin kendilerine sahip çıkmasını istediler.

Yeşil Mahalle’de yapımı başlanan Mithatpaşa 1 ve Mithatpaşa 2 Tünelleri’nin çıkış güzergahı Roman Mahallesi’nden geçince Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırma davası açıldı. Açılan davada oluşturulan bilirkişi heyeti bölgede farklı zamanlarda incelemelerde bulunarak ailelere taşınmazlar üzerindeki zilliyet bedelinin ödenmesine karar verdi.

1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen kamulaştırma davasında ise bölgenin özellikleri şöyle sıralandı:

“Belediye sınırları içerisinde imar planı dahilinde olduğundan arsa özelliğine sahiptir. Yol, su, elektrik ve kanalizasyon ile çöp toplama hizmetlerinden özel bir masraf gerektirmeden istifade etmektedirler. Şehir, idari ve ticari merkezine takriben 1 kilometre mesafede kalmaktadır. Şehircilik yönünden gelişmekte olan bir bölge içerisinde yer almaktadır. Her türlü inşaat yapımına elverişlidir. Kısmen manzarası bulunmaktadır. Dava konusu taşınmaz kısmen karayolu, kısmen belediye hizmet alanı ve kalan bölümleri ayrık nizam dört kat konut alanıdır.”

53 hak sahibinin ve 125’e yakın ailenin ikamet ettiği mahallede ise vatandaşların tedirginliği sürüyor. Bilirkişi heyeti ailelere ortalama 5 bin ila 20 bin TL arasında para verilmesi kararlaştırdı. Ancak verilen kararda ortalama 40 bin TL bir ev için yüzde 30 müteahhitlik kar ve yıkım işçiliği tutarı alınması vatandaşların tepkisine neden oldu.

BELEDİYE BAŞKANINA TEPKİ

2014 seçimlerinde destek için mahalleye giden CHP’li Muharrem Akdemir’in başkan seçilmesinin ardından kendilerine destek vermediğini dile getiren Cemal Demir, Akdemir’e tepkisini dile getirdi. Kendilerine verilmesi kararlaştırılan paralarla ev dahi alamayacaklarını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

“32 yaşındayım. Evliyim ve beş çocuğum var. Bu kadar çocuğumla sokağın ortasında kaldım. Devletin bize verdiği miktar 20 bin TL ile 15 bin TL arasında. Bizim bu parayla bir yerden ev alamayacağımız kesin. Burada babalarımızın babaları eskilerden beri herkes burada yaşadı. Bu zamana kadar böyle bir şey yoktu. Şimdi burası yıkılıyor. Devletten bizim isteğimiz ya bize ev versin, yada bize bir yer göstersin. Ben beş çocuğumla beraber sokakta nerede kalacağım. Kimden ev isteyeceğim? Ev istesem dışlanacağım. Bize ev vermiyorlar. Biz ya buradan Ankara’ya kadar yürüyüş yapacağız. Böyle devam ederse ya da bize yol gösterecekler. Belediye başkanı seçimlerde geldi. Bize her türlü destek olacağını söyledi. Bize ‘Şurada yeriniz hazır size ev yaptıracağız’ dedi. Bizi mağdur bırakmayacağını söyledi. Kimsenin mağdur kalmayacağını söylediler. Hani neredeler? Hiçbir tanesi piyasada yok. Belediye başkanı o gün bu gündür bırak gelmeyi, makamına gittiğimizde arka kapıdan kaçıyor.”

Vatandaşlar eylemlerini davul zurna eşliğinde oynayarak sonlandırdılar.