Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi Büyümeye Devam Ediyor.

2012 yılından bu yana yeni binasında hizmet veren kütüphane, çalışmalarını geliştirmeye devam ediyor. Üniversite tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kütüphanemiz misyonu gereği; üniversitemizde yürütülen çalışmalara paralel olarak hedeflenmiş eğitim-öğretim düzeyine erişilmesini ve araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayıp, basılı ve elektronik ortamda üretilen bilgileri, bilişim teknolojileri aracılığı ile kullanıcılarına mesleki etik değerleri gözeterek ulaştırmak, kullanıcıların bilgi gereksinimlerini çağın gerekleri doğrultusunda karşılamakla yükümlüdür. Bu bağlamda Merkez kütüphanemizde Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’in talep ve destekleri doğrultusunda “Yükseköğretim” alanında koleksiyon geliştirme çalışmaları yapılmış ve “yükseköğretim” disiplinine ait rafta bulunan 100 den fazla kitaba 185 (33 Türkçe, 152 Yabancı) yeni kaynak eklenerek basılı kaynak koleksiyonu zenginleştirilmiştir. Basılı kaynakların yanı sıra kütüphanemizde 41.959 “higher education” başlıklı e-kitap, 562.044 çevrimiçi tam metin makale bulunmaktadır.* Tüm bu kaynaklar işletmeden psikolojiye, eğitimden kütüphaneciliğe pek çok alt disiplinde sıralanmaktadır. Bu kaynakların tümüne kütüphanenin web sayfası aracılığıyla erişmek mümkündür.

Bu proje ile üniversiteler ve yükseköğretim alanında çalışmalar yapmak isteyen bilim insanları için kaliteli kaynak ortamı oluşmuş ve kütüphanemiz Türkiye’deki üniversite kütüphaneleri arasında bu zengin koleksiyonu ile yerini almıştır. Yetkin bir özel koleksiyon oluşturma hedeflenmiştir. Basılı kaynakları nitelik ve nicelik bakımından arttırmak için koleksiyon geliştirme çalışmaları yapılmakta yeni basılı kaynak alımları yapılmaktadır 70 bine yaklaşan basılı kaynak sayısı ile koleksiyon büyütülmektedir. Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi 7/24 hizmet veren sayılı üniversite kütüphanelerindendir. Kütüphanemizde her gün 24.00-03.00 ve 05.00-07.00 saatleri arasında gece çorbası hizmeti de verilmektedir. 2014 yılı sonunda kullanıcı beklentileri doğrultusunda elektronik kaynak alımına gidilmiş ve Türkiye’nin ilk ve tek Türkçe e-kitap veritabanı olan Hiperkitap veri tabanına erişim sağlanmıştır. Bu veritabanı ile elektronik kitaplarımıza 12.000 e-kitap daha eklenmiştir. Hiperkitap veri tabanının koleksiyona dâhil edilmesiyle e-kaynak sayımız 4.750.670’e ulaşmıştır. Hâlihazırda kullanılan kütüphane otomasyon sisteminin (YORDAM) geliştirilmesi ve güncellenmesi adına firma ile iletişime geçilmiştir. Kütüphane web sayfamızın daha kolay erişilebilir ve daha kullanıcı dostu olması adına hem Dünya’da hem de ülkemizdeki kütüphane sayfaları titizlikle incelenmiş, sayfanın yenilenmesi ile ilgili Bilgi İşlem sorumluları ile görüşülmüştür. Açık Erişim ve Kurumsal arşiv çalışmaları doğrultusunda kütüphanemiz çeşitli çalışmalar yapmış ve yurtiçinde gerçekleştirilen toplantılara katılmıştır. Bülent Ecevit Üniversitesi Açık Arşivinin DSpace, OpenAIRE, OpenDOAR gibi uluslararası sistemlere kaydı gerçekleştirilmiş ve Açık Erişim Yönergesi oluşturulmuştur, 9 adet makale girişi yapılmış, senato kararından sonra program yeniden güncellenecek ve veri girişlerine yeniden başlanacaktır. 2014 yılında yapılan “Kütüphane hizmetleri Değerlendirme Anketi” ile kütüphanenin güçlü ve zayıf yanları belirlenmeye çalışılmış, kullanıcıların beklenti ve istekleri ortaya çıkmıştır, bu bağlamda 2015 yılından itibaren yeni çalışmalar yapılacak ve değerlendirme anketleri yapılmaya devam edilecektir. YÖK’ün kapalı tezlerine erişim ve Milli Kütüphane ile yapılan işbirliği protokolü ile hizmet istatistikleri artırılmıştır. Bundan sonraki dönemde kütüphanemizin; Ödünç alan üniversite konumundan sağlayıcı üniversite konumuna geçmesi için çalışmalar yapılacaktır. Üniversitemizin uluslararası anlaşmaları bulunan üniversiteler ile iletişime geçilerek işbirliği çalışmalarını uluslararası platformda da sürdürmeye devam edecektir. Batı Karadeniz’in köklü üniversitelerinden olan üniversitemiz, kütüphane hizmetlerini geliştirerek Türkiye’de nitelikli üniversite kütüphanelerinden olma yolunda ilerlemektedir."