CHP eski İl Başkanı Harun Akın, Zonguldak Sorunları ve Çözümleri Komisyonu Başkanlığı adına, dün parti binasında toplantı düzenleyerek Zonguldak’ın mülkiyet sorunu, TTK ve kömür gerçeğini anlattı.  

Mülkiyet sorununun kömürün bulunduğu 1848 yıllarında başladığını belirten Akın, havzanın yeri ile şehirleşmede büyük bir yanlış yapıldığını ileri sürdü.

Tapu olmadan ekonomi, kalkınma olmaz” diyen Akın, yöre milletvekillerine seslenerek, Zonguldak’ın sorunlarını mecliste gündeme getirerek çözüme kavuşabileceğini söyledi.

Zonguldak’ın o yıllarda Türkiye’nin kömür ihtiyacının büyük bir bölümünü karşıladığını ancak mülkiyet sorunu nedeniyle kentin olumsuz etkilendiğini belirten Akın, “Zonguldak’ta tarım ve sanayi gibi iş kollarında bu durumdan olumsuz şekilde nasibini aldı. Atölye ve fabrika sahibi bankaya gittiğinde tapu yok. Tarla sahibi ekiyor tapu yok” diyerek geçmişten günümüze gelen sorunları anlattı.

İMAR AFFI İŞE YARAMADI                                               

1984 yılında çıkartılan İmar Affı Kanunu’nun hiçbir işe yaramadığını ifade eden Akın; “İmar Affı Kanunu’nun 30 yıl önce SHP, ANAP, DSP, AKP, CHP belediye başkanları yapmış. AKP ve DSP, ANAP dönemi belediye başkanları kendi partilerinin iktidarında görev yaptılar ve iktidar gücü ile bu sorunu yasaya göre İmar Islah Planı, İmar Planı ve 18. Madde uygulamasını uygulayarak çözememiştir. 1984 yılındaki İmar Affı insanlarımızın tapu tahsis belgesi almasıyla sınırlı kalmıştır. Vatandaş yeminli bürolara gitmiş 400 metre karelik işgal ettiği alanı tescil ettirtmiş, parasını maliye veznesine yatırmış, tahsis belgesini almış ve sonrası belediyelere terk etmeler ve beledi çalışmaları sıfır” dedi.

20 BİN TAPUSUZ BİNA VAR

Zonguldak Merkez’de 20 bin civarında bina olduğunu ve bu binaların yarısından fazlasının tapusu olmadığını iddia eden Akın şunları söyledi: “Bu rakamlar gerçek ama korkutucu. 20 binin dağılımı ise il belediyesinde 11 bin 700, Kozlu Belediyesi’ne 3 bin 696, Kilimli Belediyesi’ne 2 bin 500, Çatalağzı Belediyesi’ne 1529 ve toplamda 19 bin 425 başvuru var. Bunun yanında bu kadar da hiç başvuru yapmamış ve şuan işgalci durumunda olan vatandaşlarımız var.”

BAŞIMIZDA 2/B BELASI VAR

Zonguldak milletvekillerine seslenen Akın: “6381 Sayılı Orman Kanunu 2/B Zonguldak genelinde 5 bin 69 kişi var. Yasa işliyor, yazışmalar başladı. Zonguldak halkı 2/B mağduru Maliye Bakanlığından ve AKP hükümetinden insaf gelmesini bekliyoruz. Mülkiyet sorununun Zonguldak’ın başına daha büyük belalar açmasına çok az bir süre kaldı. 16.05.2012 tarihli 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu 23-24. Maddeleri gereğince 2981 sayılı yasa 16.15.2015 tarihinde yürürlükten kalkması söz konusu. Hak sahiplerine ile 1984’den bu güne kadar görev yapanların mahkemelik olması söz konusu. Acilen Zonguldak Milletvekilleri özelikle AKP Milletvekilleri ile Ocak ayında TBMM’ye gelecek Torba Kanunu içine alınmalıdır. Çıkarılacak özel kanun ile sorun ortadan kaldırılmalı” şeklinde konuştu.

Haber: Nermin AKKAYA