Genel Başkan olacak kişinin pısırık, kendini ifade edemeyecek biri olmaması gerektiğine vurgu yapan madenciler, “Alabaş iki lafı bir araya getiremiyor. Hükümetin karşısında sus pus olacak genel başkan istemiyoruz.” diyerek yeni genel başkandan beklentilerini anlattılar.

İşte muhabir arkadaşımız Nermin Akkaya’nın kaleminden Barış Doğan’ın objektifinden Üzülmez Müessesesi’nde çalışan madencilerle yapılan röportajdan kesitler:

Recep Şeker: “Yönetimden memnun değilim. Biz madenciler olarak başımızda sözü geçen yöneticiler istiyoruz. Türk-İş’e bile sözü geçmeyen yöneticileri madenciler ne yapsın? İşçinin hak ve hukukunu savunan güçlü sendika istiyoruz. Ankara’da madencinin sesini duyuracak, sözünü dinletecek genel başkan istiyoruz.”

Mustafa Özendinç: “Yönetimden memnunum. Genel Başkan olarak Eyüp Alabaş’ın görevde kalmasını istiyorum. Yalnız, çalışanlar olarak eşit işe eşit maaş ilkesine uyulsun istiyoruz.”

Mehmet Dayı: “Sendikanın basına kim gelirse gelsin madencinin hakkını savunmalı. Eyüp Alabaş’ın yönetiminden memnun değiliz. Madencinin başına genel başkan olarak kim gelirse gelsin Eyüp Alabaş gelmesin. Biz koltuk sevdalısı genel başkan istemiyoruz. Biz, isçiyi savunacak, adam gibi dik duracak genel başkan istiyoruz. İki kelimeyi bir araya getiremeyen genel başkan istemiyoruz.”

Hüseyin Islah: “Madenciler olarak sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Özellikle başka mevcut yönetimin yenilenmesini istiyoruz. Eşit işe eşit ücretle, çalışanlar arasındaki uçurumun kaldırılmasını istiyoruz. Madenciler olarak genel başkanda aradığımız özellik bizi Ankara’da yüreklilikle savunması. Madenci; genç, dinamik, atak, özellikle bilgili ve güçlü adam olsun.  Eyüp Alabaş olmasın da kim olursa olsun.”

Satılmış Şeker: “Sendika yarışında adayları tanımıyoruz. Kendilerini bize tanıtıp yapacaklarını daha anlatmış değiller. Biz genel başkanın Üzülmez’den çıkmasını istiyoruz. Eyüp Alabaş gibi iki lafı bir araya getiremeyen genel başkan istemiyoruz.”

Zeki Düzgün: “Hakkımı savunacak, düzgün bir genel başkan istiyorum. İşçinin sorunu büyük ve değişim istiyoruz.  Bir genel başkanı işçinin beklentisini yerine getirmeli. Özellikle eşit işe eşit ücret istiyoruz. Uçurumlar kaldırılsın. Kibirli ve burnu havada genel başkan istemiyoruz. Madencinin sorunları konusunda hükümet karşısında sus pus olan bir genel başkan istemiyoruz.”

İbrahim Ünal: “İşçi açıklarımız giderilmeli. İşçiyle yan yana yürüyen bir genel başkan istiyoruz. Eyüp Alabaş’ın yönetiminden memnun değilim ve sorunlarımızı giderme konusunda yeterli olduğunu düşünmüyorum. Adayların vaatlerini önce dinleyip ona göre karar vermek istiyorum.”

Sertaç Öztürk: “Madenciler olarak genel kurulda daimi delegeliklerin kaldırılmasını istiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Ağır başlı, sözünü dinleten ve madencinin hakkını savunabilen bir genel başkan istiyoruz. Madenci bu özelliklere uyan adayların destekçisi olacak.”

Nuri Uzun: “Eski yönetimden memnun değilim. Sendika seçimlerinde seçilecek genel başkandan isteğim, işçi giriş çıkışlarında düzenlemeler getirilmesi. Bugüne kadar kilitlenmeyen ve son yılarda kilitlenen kapıların açılmasını istiyoruz.

Satılmış Çeliktaş: “Eyüp Alabaş, genel başkanlık koltuğunun özelliğini taşıyamıyor. Kendisini iyi anlatamayan bir genel başkan, madenci hakkını nasıl savunacak? Biz masaya yumruğunu koymasını bilen genel başkan istiyoruz. İşçinin ekmeğini yerken işçiye nankörlük yapan bir genel başkan istemiyoruz.”

Haber: Nermin AKKAYA/ Fotoğraflar: Barış DOĞAN