Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 22. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Alaplı’da ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi tarafından Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu anma çerçevesinde Alaplı Belediyesi Kültür Salonunda bir anma programı düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan ADD Alaplı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Karakaya, “ 24 Ocak, sömürüye karşı emeği, gericiliğe karşı bilimi, bölücülüğe karşı ulusal bütünlüğü, faşizme karşı demokrasiyi savunmayı yaşam felsefesi yapmış Uğur Mumcu’dan kurtulmanın onu yok etmekten geçtiğini düşünenlerin seçtiği tarih 24 Ocak 1993, doğruları araştırarak ortaya koyan ve gazetecilik mesleğini hakkıyla yapan Uğur Mumcu’nun zifiri karanlık odaklar tarafından katledilişiyle aramızdan ayrılmasının 22. Yılını geçirmekteyiz. Onlar başta Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç ve Turan Dursun ve daha nice aydınlarımız tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti adına hayatlarını verenlerdir. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana sayısız aydın, siyasi nedenlerle haince katledilmişlerdir. Onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen hiçbir cinayetin faili bulunmamıştır. Uğur Mumcu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların aksine, Türkiye Cumhuriyetine yönelik komploların, azmettiricilerin keşfedip, tetikçilerin ardındakilere dikkat çekmenin bedelini hayatıyla ödedi. Üzerine gittiği ‘Siyaset-Tarikat-Ticaret’ ile simgelenen şeytan üçgeninin kurbanı oldu. Bizlerin daha iyi bir hayat sürmesi için bu yolda hayatlarını veren aydınlarımızı saygıyla anıyoruz. Zaman aşımına uğrayan, açığa çıkartılmamış her faili meçhulden de tarihin elbette hesap soracağına, bütün gerçeklerin bir gün açığa çıkacağına yürekten inanıyoruz. Uğur Mumcu, ‘ Demokratik bir toplum için en büyük tehlike yolsuzluklara, karanlık olaylara ve haksızlıklara karşı kamuoyunun duyarlılığını yitirmesidir ‘ diyordu.

Uğur Mumcu ne demişti.’ Ben Atatürkçüyüm. Ben Cumhuriyetçiyim. Ben laikim, Ben antiemperyalistim, ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım, ben terörün karşısındayım, ben yobazların hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım, öyleyse vurun parçalayın, her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar doğacaktır’ demişti. Karanlık güçlerin hakim olduğu günlerin sona ermesini, Uğur Mumcu cinayetinin faillerinin ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. O güne kadar demokrasimiz yaralı kalmaya devam edecektir” dedi.

Konuşmalarında ardından Alaplı Belediyesi Kültür Salonunda Uğur Mumcu’nun hayatı ile ilgili sinevizyon gösterisi sunulurken, anma programı akşam saatlerinde Gümeli Yardımlaşma ve Kültür Derneğine bağlı gençlik korosunun müzik resitali ile son buldu.

Anma törenine Alaplı Belediye Başkan Vekili Emine Uysal, CHP Alaplı Belediye Meclis Üyesi Nusrev Akdeniz, CHP Alaplı ilçe Başkanı Hüseyin Tosun, Türk Anneler Derneği Alaplı Şube Başkanı Şerif Nurgül Avlar, yönetim kurulu üyeleri, ADD Alaplı Şube Başkanı Saliha Sanlı, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyeleri katıldı.