Köy konağında ÇED toplantısı Köy konağında ÇED toplantısı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO)’nın işbirliğinde planlanan " Yeşil dönüşümde adil geçiş ve sonrası için nasıl bir strateji tasarlanabilir? Zonguldak Örneği" konulu toplantı Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nı ev sahipliğinde Zonguldak Dedeman Otel’de yapıldı.
Toplantıya, Zonguldak Valisi Osman HACIBEKTAŞOĞLU, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsmail Hakkı ÖZÖLÇER, TTK Genel Müdürü Muharrem KİRAZ, TEPAV Kurucu Direktörü Prof.Dr. Güven Sak, TEPAV Sürdürülebilirlik Çalışmaları Programı Direktörü Dr. Sibel Güven, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR, Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Lütfi ALTUNSU, Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa İNANIR, ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet ÖZARSLAN, KDZ. Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan KELEŞ, Devrek TSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah BAŞOĞLU, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Üyesi Sedat KARA, Genel Sekreter Alper Püren, Eren Enerji İK Direktörü Emre ERDEN, ÇATES Enerji Üretim Direktörü Ahmet Çağrı BALÇIK, MFA Maske AŞ. Yetkilisi Fatih FURTUN, Çevre Mühendisi Furkan SUNGUR, EMKO Isı Sistemleri AŞ. Yetkilisi Ömer Faruk YILDIZ, Profsan Boru ve Çelik Sanayi AŞ. Yetkilisi Turgay YILMAZ, Rödevanslı Saha işletmecisi Alaattin KURNAZ, Maden Mühendisi Pınar NURCANLI, TOBB Zonguldak İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Birsen DEĞİRMENCİ, TOBB Zonguldak İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Yunus AYDOĞAN, İş İnsanları Rasim CİN, Burçin Yıldıran SEZEN ile TEPAV Uzmanları katıldı.
Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR tarafından açılışı yapılan toplantıda TEPAV Kurucu Direktörü Prof.Dr. Güven Sak tarafından ‘’Yeşil dönüşümde adil geçiş ve sonrası için nasıl bir strateji tasarlanabilir? Zonguldak Örneği" konulu bir sunum yapıldı. Devamında Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR tarafından geçmişten günümüze Zonguldak ekonomisinin gelişimi ile ilgili bilgileri içeren ‘’Zonguldak Ekonomisine Genel Bakış’’ başlıklı sunum gerçekleştirildi. Son olarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Lütfi ALTUNSU tarafından ‘’TR81 Bölge Plan ve Programlarında Yeşil Dönüşüm’’ konulu sunum yapıldı.
Sunumlar sonrasında TEPAV Sürdürülebilirlik Çalışmaları Programı Direktörü Dr. Sibel Güven’in moderatörlüğünde Zonguldak örneğinde ‘’Yeşil dönüşümde adil geçiş ve sonrası için nasıl bir strateji tasarlanabilir?’’ konulu yuvarlak masa tartışması yapıldı.
Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR, ‘’ Malumlarınız olduğu üzere Dünya’da ve Ülkemizde iklim değişikliği ve dolayısıyla yeşil dönüşüm ile alakalı çalışmalara ve politika üretimine 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması ile başlandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2053 "Net Sıfır Yıl" olarak açıklandı. 2053 hedefi Orta Vadeli Plan ve 12. Kalkınma Planı'na dâhil edildi. 
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması 1 Ekim 2023 tarihinde raporlama yükümlülüğü ile sınırlı olmak üzere uygulamaya girdi. Bu kapsamda, 1 Ekim 2023 - 31 Aralık 2025 tarihleri arasında, mali yükümlülük doğmayacak bir geçiş dönemi söz konusu olacak. İklim kanunu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. 2024 Yılında yayınlanmasını bekliyoruz.
Yeşil dönüşüm gündemi ülkemizin her bölgesini aynı biçimde etkilemeyecek. İklim kanunu ile birlikte 2053 net sıfır hedefi kanunlaştığında öncelikle Zonguldak gibi kömür-çelik bölgelerinde etkiyi daha fazla hissetmeye başlayacağız. Türkiye’de kömür madenciliğinin en yoğun olduğu illerden biri olan Zonguldak’ın bu süreçten nasıl etkileneceği ve adil bir geçiş dönemi için ne gibi politikaların izlenmesi gerektiği önemli tartışma konuları olarak öne çıkmaktadır.
Toplantıda, Türkiye’yi bekleyen yeşil dönüşüm ve Türkiye’nin ekonomik kalkınma süreci, Zonguldak’ın geçmişten günümüze ekonomisi, Türkiye için önemi ve özellikle kömür-çelik sektörünün Zonguldak ekonomisi içindeki yeri ve yeşil dönüşümde adil bir geçişin nasıl kurgulanabileceği konularını tartıştık. Dünyadan örnekleri değerlendirerek Zonguldak açısından uygulanabilirliklerini değerlendirdik. Bu toplantı bundan sonra yapılacak olan çalışmaların tasarımı için bir başlangıç noktası olmuştur. Ne kadar erken başlanırsa o kadar yol almak, kamu yatırımlarından pay istemek mümkün olacaktır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da ifade ettiği gibi, "Yeşil Mutabakat süreci, Türkiye'nin yeni bir kalkınma ve zenginleşme gündemi olarak kabul görmeli." 
Toplantımızın gerçekleştirilmesinde katkıları olan ve toplantımıza katılarak destek veren, başta sayın Valimiz Osman HACIBEKTAŞOĞLU, ZBEÜ Rektörümüz İsmail Hakkı ÖZÖLÇER, TTK Genel Müdürümüz Muharrem KİRAZ, TEPAV Kurucu Direktörü Prof.Dr. Güven Sak ile İlçe TSO Başkanlarımıza, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine, Odamız üyesi İşletmelerin yetkililerine teşekkür ediyorum. Yeşil dönüşümde adil geçiş bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Odamızın en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Benzer toplantıları genişleterek yapmaya devam edeceğiz’’ dedi