Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih Çaycuma’nın Güdüllü köyünü kaleme aldı.
İşte o yazı:
“Güdüllü”, güdmek kelimesinden geliyor. Daha önce adının “Guduflu, Güdüflü “olduğuna dair bilgiler mevcut. “Guduflu” muhtemelen “Güdüllü” ile aynı anlam taşıyor.
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nin en yüksek tepesinde kurulan köy , hayvan gütmek /güdmek; yani hayvan otlatmak anlamını taşıyor. Çaycumaların eskiden hayvanlarını otlattıkları yer de denilebilir.
Balat dağının eteklerinde kurulan köy , deniz seviyesinden 450 metre yüksekliktedir.
Çevresinde Çayır mağarası bulunmaktadır. Çayır Köyü'ne 2 km mesafede ve 250 metre daha yüksekliktedir.
Güney tarafında ise 750 metre rakımlı Göl dağı bulunmaktadır.
Güdüllü Köyü , Çaycuma ilçesi ile Kilimli /Gelik arasında bir yerdedir. Sapça tüneli, Kuzeydoğu yönündedir.
Zonguldak il merkezine 30 km, Çaycuma ilçe merkezine 9 km uzaklıktadır.
Köyün nüfusu 1985 yılında 959 kişi iken , 2023 yılındaki son sayımda 311 kişiye düşmüştür. Bunun 212'si kadın , 186 ise erkektir. En fazla nüfus kaybı 1990 ile 2000 yıllarında yaşanmıştır. Bu da akla ; 1991 yılında büyük grev sonrasında erken emekli edilen maden işçilerini getirmektedir. Köyde emekli olan madencilerin Şehir merkezine veya başka şehirlere göç ettiği düşünülmektedir.
Güdüllü köyü bir iddiaya göre Nogay yerleşimi olarak geçiyor.
Nogaylar, Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan bir Türk etnik grubudur. Moğol ve Türk kabilelerinin torunlarıdır.
Osmanlı zamanında 1500'lü yıllardan beri 600 bin Nogay Anadolu’ya göç etmiştir.
Büyük bir kısmı zamanın Konya vilayetine yerleştirilmiştir. Bazıları Karadeniz bölgesinde kalmıştır.
İlk zamanlar Osmanlı fermanına uygun olarak yerleşik köylere 30'ar haneyi geçmeyecek şekilde iskan edilip, yerleşik düzene geçmeleri için iki haneye bir öküz ve hane başına bir kile buğday tohumluk devlet tarafından verilmiştir. Ama bu çok kısıtlı kalmış ve halk kendi geçimini kendi sağlayacak konuma gelinceye kadar büyük sıkıntılar çektiği yazılır.
Yerleşik halk ile uyumsuzluklar nedeniyle genellikle yerleşim yerlerinin kırsal kesimine veya yüksek dağ bölgelerine yerleşmeyi seçmişlerdir. Zamanla Nogay köylerinde Nogay kalmamıştır.
Güdüllü Köyü'nde Osmanlı döneminde cami bulunmamaktadır. Bunun yerine köy halkı ibadetlerini oda dedikleri yerde gerçekleştirmekteydi. Genelde Cuma namazlarını da Çaycuma nehir kenarında bulunan merkez camide kılarlardı. Köylüler Cuma namazına geldiklerinde, aynı zamanda pazara da inmiş olurlardı. Çaycuma pazarında hem ürünlerine satar hem de haftalık ihtiyaçlarını karşılardı. Köylüler pazara 450 metre yükseklikten genelde öküz arabaları ile iner çıkardı.
Köyde cami ancak Cumhuriyet döneminde yapılmıştır. Köy yolu Cumhuriyet döneminde açılmıştır.
Köy halkının çoğu bugün halen tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır.