Sağlık

40 milyon kişi ölebilir!

Gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan son araştırma çarpıcı gerçekleri ilk kez gözler önüne serdi. Uzmanlara göre sadece antibiyotik direnci nedeniyle 2050 yılına kadar 40 milyon insan ölebilir.

Abone Ol

Doktora gittiğimizde teşhis ve tedaviden çok daha fazla ilgimizi çeken konunun reçete olması hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü artan yaş ortalaması nedeniyle ‘bir kez daha doktora gitmemek’, ‘bir kez daha uzun kuyrukta beklememek’, ‘bir kez daha tedirginlik yaşamamak’... için (liste uzayıp gider) kesin çözüm arıyoruz.

Yani doktorumuzdan ihtiyacımızdan daha fazla ilaç yazmasını istiyor ya da tüm bakterilerimizin hızlıca ölmesi için ille de antibiyotik diyoruz.

Bugün yaygın olarak reçetelendirilen eritromisin isimli antibiyotiğe dirençli Streptococcus bakterileri, boğaz enfeksiyonundan zatürreye kadar çeşitli enfeksiyonlara neden olabiliyor.

BU BÜYÜK VE KALICI BİR SORUN'

Çalışmanın yazarları, 2022'den 2050'ye kadar antimikrobiyal direnç nedeniyle ölümlerde yaklaşık %70'lik bir artış öngörüyor. Ölüm artış oranı en yüksek risk grubu ise yaşlılar. AMR olarak da bilinen bu tür direnç, bakteri ve mantar gibi mikropların mevcut ilaçlarla öldürülmesini zorlaştıracak şekilde evrimleşmesiyle ortaya çıkıyor. Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü müdürü ve çalışmanın kıdemli yazarı Christopher J. L. Murray, "Bu büyük bir sorun ve kalıcı olacak" diyor.

Araştırmacılar, antimikrobiyal direnci onlarca yıldır bir halk sağlığı endişesi olarak nitelendirdiler, ancak Küresel Antimikrobiyal Direnç Araştırma Projesi'nin bir parçası olarak büyük bir araştırmacı ekibi tarafından yürütülen bu çalışma, dünya çapında ve zaman içinde AMR eğilimlerini analiz eden ilk analiz. 

520 MİLYON ADET VERİ İNCELENDİ

Dünya Sağlık Örgütü, bu tür ilaca karşı direnç tehdidinin yalnızca yaygın enfeksiyonların tedavisini zorlaştırmakla kalmayıp, kemoterapi ve sezaryen gibi tıbbi müdahaleleri daha riskli hale getirdiğini söylüyor. Çünkü bu tip tedavi ya da cerrahi uygulamalardan sonra insan vücudu mikroba daha açık hale geldiği için olası enfeksiyonların önünde geçmek adına daha geniş kapsamlı ilaçlar tercih ediliyor. Çalışmada 204 ülkeden hastane taburcu kayıtları, sigorta talepleri ve ölüm belgeleri dahil olmak üzere 520 milyon veri seti incelendi.