Diyelim ki 100 bin TL kadar bir birikiminiz var... Bununla ev, taşıt, arsa, tarla, yazlık alamazsınız. İş yeri açamazsınız. Paranızı nereye yatırmalısınız ki enflasyondan koruyabilesiniz?
Faiz...
Bankalar şu anda yüzde 46-53 arası miktarda yıllık faiz ödüyor. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 55-90 arasındadır. O halde bankada para tutmak kazanç içermiyor.
Arsa, tarla, emlak, taşıt...
100 bin TL ile bunlar alınamaz. Alınsa bile likit yatırım değildirler. Hemen satış yapılamaz. Diyelim ki alabildiniz, bunların reel olarak getirisi nadiren söz konusudur. Taşıt fiyatları dolar bazında son 20 yılda artmadı. Aksine, Çin devleti her sene araç fiyatlarını düşürüyor. 10 yıl evvel 25-30 bin dolar olan arabalar hala aynı düzeyde. Emlak fiyatları da çok nadir reel olarak artar. 10 sene evvel 70-100 bin dolar olan ortalama evler hala aynı fiyatta seyrediyor.
Döviz...
Yabancı para aldığınızda o ülkeye faizsiz olarak borç vermiş olursunuz. Her birey 1000 dolar alıp cebinde taşırsa ülkede sanayileşme olmaz, üretim artmaz, fabrikalar çoğalmaz. Döviz alanlar son 20 yılda zerre kazanç elde etmiştir. Dövizde de enflasyon vardır. 10 sene evvel 1000 dolar alanın şu anda 600-650 doları vardır.
Altın...
Asla yatırım aracı değildir. Ülkenin kalkınmasına zerre katkısı yoktur. Bu ürünün fiyatı ABD ve İngiltere'de yaşayan Yahudi baron tayfası tarafından belirlenir. 10 sene evvel 1 gram altın 50-57 dolar arasında idi. Şu anda ise 80-90 dolar arasındadır. Doların 10 yıldaki değer kaybı yüzde 35-40 kadardır. 90 dolardan yüzde 40 silersek, hâlâ zararda olduğumuz ortaya çıkar. Altın sadece tefecileri, kuyumcuları, sarrafları, kaçakçıları, kara para aklayıcıları ihya eder.
Kripto emtialar...
Asla güvenilir değildir. 13 bin adet civarında olan kripto paraların yüzde 99'u Yahudi tefecilerin elindedir. Bunlara asla güvenmeyiniz. Kriptoya yatan paralar kumar ile eşdeğerdir. Ortada bir üretim, katma değer yoktur. At yarışı gibi bir vaziyet söz konusudur.
B tipi yatırım fonları...
Banka faizi civarında gelir söz konusudur. Son 20 yılda reel getiri nadiren söz konusu olmuştur.
A tipi yatırım fonları...
Uzman kişiler tarafından yönetilen, ciddi bankaların kurduğu fonlar, temel ve teknik analiz bilgisi olmayan kişiler için doğru bir kanaldır. Son 20 yılda düzgün bankaların A tipi fonları yüksek kazançlar sunmuştur.
ABD, Avrupa şirketlerinin pay senetleri...
Ülkeye zarar verir. Zira birikimler dış ülkelere gitmiş olur. Teknik analiz bilgisi olmayanlar birkaç senede batarlar.
Yerli şirketlerin hisse senetleri...
Şu anda 577 şirketin pay senetleri BİST adlı resmi kurum aracılığıyla halka ulaşıyor. Kişisel tespitlerime göre bunların yüzde 90'lık dilimi 1-5-10-15-20 yıllık periyotta kâr ettirmedi. Yani paranızı eritti.
Ortaklarına, enflasyonun üzerinde getiri sağlayan 50-60 şirket vardır. Bunları buradan yazarsam yönlendirme yapıyor derler. Kişisel web sitemde ve sosyal medya hesaplarında (X, Instagram, Facebook, Linkedin, Bluesky, Youtube) makul senetleri düzenli olarak listeliyorum. Paranızı 5-10-20 farklı pay senedine yatırınız. Asla zararınız olmaz.
-F/K değeri 12'den yüksek,
-PD/DD verisi 5'ten büyük,
-Zarar eden,
-Sahipleri kirli,
-Sermayesi düşük,
-Günlük işlem hacmi 50 milyon TL'den az,
-Çalışan sayısı 100'den az,
-Temettü dağıtmayan,
-Aşırı borçlu,
-Ülkeye katkısı ve olmayan,
-Halka açıklık oranı yüzde 15-45 arasında değişen firmalara ortak olmanızı öneririm.