Çaycuma

Ambrosia şarabı Çaycuma’da yasaklandı

Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih, Çaycuma’da bulanan Ambrossia Mozaiğinin aynısı , İtalya'nın Napoli Kentinde Arkeoloji Müzesinde sergilendiğini ve hikayesini anlattı.

Ambrosia şarabı Çaycuma’da yasaklandı
Abone Ol

İşte o hikaye: Ölümsüzlük iksiri(bazılarına göre üzüm şarabı ) , Nektar ve Tanrıların yiyeceği veya İçkisi olarak bilinen Ambrossia ,Yunan Mitolojisinde anlatılan hikayeye dayanıyor.
Hikaye kısaca şöyle :  “Sparta’nın manevi kurucusu (Bugün Yunanistan'ın Mora yarımadası ) ve efsanevi kanun koyucu Lykurgos'un yasakladığı şarabı, karısı Ambrossia`ya içirterek sarhoş eden Şarap Tanrısı Dionysos’dur . Bu yüzden mozaiğin konu ettiği figür, şarabı yasaklayan Lykurgos'un kendi karısının içtiğini öğrendiğinde, baltayla öldürmesini konu alır. 
Napoli Kentinde Arkeoloji Müzesinde sergilenen Ambrossia Mozaiği ; M.Ö 50 yıllarına ait olduğu tahmin ediliyor. Çaycuma'nın tepelik arazisinde , Kadıoğlu köyünde , bir yıkık evin salon kısmında bulunan mozaik ise, M.S. 3. yüzyılda yaptırılmış Roma dönemine ait.
Çaycuma’da tekrar toprağa gömülen mozaik , Napoli’de sergilenen mozaikten daha kaliteli olduğu anlaşılıyor.


3 bin yıllık hikayenin etkisinde kalan ve Yunan hikayelerinden etkilenen varlıklı Romalılar, bu figürü evlerin duvarlarına, yer döşemelerine yaptırmışlardır. Muhtemelen bir ressamın betimlediği bu figürler, aynı resimden esinlenerek yaptırılmıştır.
İki ayrı yerde bulunan bu mozaikler, birbirinin tıpatıp aynısıdır. Fakat Napoli'deki mozaikte eksiklik yok. Çaycuma mozaiğinde ise Lykurgos'un başı yok olmuş durumda. Napoli'deki mozaikte bulunan ayaktaki diğer kadın , Çaycuma mozaiğinde eklenmemiş. Ama iki mozaikte Ambrosia`nın üzüm bağı içinde resmedildiği görülüyor.
Hikayedeki diğer kadın ise, Ambrosia`nın kız kardeşi olduğu var sayılıyor. Daha küçükken geleceğin şarap tanrısı Dionysos , Zeus tarafından Ambrosia`nın ve kız kardeşine emanet edilmişti.
Nektar, çiçeklerin ürettiği, şekeri zengin, böcek ve kuş benzeri tozlaşmaya yardımcı hayvanları kendine çeken salgıdır. 
Yaşam iksiri veya ölümsüzlük iksiri: İçen kişiyi ölümsüz veya genç olmasını sağladığına inanılan meyve kokteyli.
Tanrıların İçkisi : Yunan Mitolojisinde, tanrıların ölümsüz olmalarını sağlayan ölümsüzlük iksiri olarak anlatılmıştır.. Sadece tanrılar tarafından tüketildiği yayılmıştır. Zaten figürdeki kadının normal insanlara yasak olan içkiyi içtiği için cezalandırılması konu ediliyor.
Sadece Yunan Mitolojisinde değil, günümüzde de bir çok inançta; şarap , halen içilmesi yasaklanan bir içkidir.”