Anne-Baba- Çocuk İlişkisinde Tutarlılık

Abone Ol
      Diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak, arkadaşına vurmasını engellemek veya kendi yatağında uyumasını sağlamak gibi bir çok sorun için farklı yöntemler deneyip yine de sonuç alamayan anne babalar, genellikle hayal kırıklığı, öfke nöbetleri, yorgunluk ve pişmanlıkla birlikte, çaresizlik içinde buluyorlar kendilerini.
       Peki, Her Yolu Deneyip, Hiçbir Sonuç Elde Edememek Neden?
     Her yolu denemek, sürekli farklı yöntemlerle çocuğun karşısına çıkmak aslında anne babayı yoran.. gözden kaçan ise, ailelerin çocuklara davranış kazandırma sürecini etkileyen en önemli nokta… tutarlılık… anne-baba tutarlılığı…
      Nasıl Tutarlı Olunur? Tutarlı  Davranarak Çocuğunuza Ne Kazandırabilirsiniz?
       Tutarlılık, çocuğun sağlıklı gelişimi adına oldukça önemli bir konudur. Anne-baba tutarlı olduğunda çocuk ailesine güvenir, kendini güvende hisseder, davranışlarının sonucunu öğrenir, sınırlarını bilir. Çocuğun, nerede nasıl davranacağı da aile tarafından az çok tahmin edilebilir.
       Tutarsızlık…
   Anne-babanın  çocuğu aynı konuda, farklı yönlendirmesi, aynı konuda farklı mesajlar vermesi veya anne ve babanının ortak paydada buluşamaması...  Örneğin, çocuk kendini alışveriş merkezinin ortasında yere atıyor ve oyuncak için ağlıyor. Bir çok çocuk bu tarz davranışlarla ailesini kontrol etmek ister, tepkilerini, sonucunu görmek ister.  Bu durumda anne oyuncak almamaya kararlı ve çocuğunu sakinleştirmeye çalışırken, baba tamam alalım diyor ve oyuncak alınıyorsa, muhtemelen anne boş yere yorulmuş olacak ve bu durumda çocuğun burda öğrendiği ise ‘’eğer oyuncak istiyorsam kendimi yere atıp ağlamalıyım’’ olacaktır.
     Bunun yanısıra ebeveynlerden herhangi birinin de, benzer durumlar ve olaylar karşısında farklı davranışlar sergilemesi veya farklı tepkiler veriyor oluşu da çocukları olumsuz etkiler. Örneğin; babanın elinde telefonla, yemek masasına oturup, çocuğunun tableti bırakıp yemeğe gelmesini istemesi … veya bir anne çocuğu kendisine vurduğunda, bazen gülüyor,  bazen kızıyor, bazen kendisi de vurarak tepki veriyorsa… çocuk ne düşünmeli,ne hissetmeli, nasıl davranmalı?  Farklı koşullarda çocuk tek bir davranışa farklı geri dönüşler alıyorsa, sadece kafası karışır ve nerede nasıl davranacağını şaşırır. Böyle bir durumda da annenin çocuğundaki vurma davranışını söndürmesi oldukça zor bir hal alır.
     Son olarak, çocukların gelişiminde bireysel farklılıklar oldukça önemlidir, her çocuğun kendine has özellikleri vardır, her çocuk için davranış kazanma süreci farklıdır; fakat  anne babanın tutarlılığı altın kuraldır.
   Sevgilerimle;
   Sultan UNCU
  sltnuncu @outlook.com