Değişik evrensel hava raporlarına göre önümüzdeki Pazar günü fırtına geri geliyor.
Peki bu Pazar günü meydana gelecek fırtına geçen hafta gibi etkili olacak mı ? Aralarında fark var mı ?
Öncelikle geçen Pazar günü meydana gelen fırtına, bir siklondur.
Siklon; fırtınanın dönerek meydana getirdiği efordur. Genellikle okyanuslarda meydana gelen bu fırtınalara isim de verilir. . Bunlardan en bilineni Patricia Kasırgasıdır. Bu döner kasırgalar (Siklonlar ) Güney Yarım Küre’de saat yönünde, Kuzey Yarım Küre’de aksi istikamette dönerler.
Karadeniz, Kuzey Yarım Küre’de olduğu için saat yönünün tersine döner . Gelecek Pazar günü aynı yönde hatta yönü bire bir aynı olan fırtına geliyor. Bu da, fırtınanın (yine) Zonguldak'ın batısından vuracağını gösteriyor. Geçtiğimiz Pazar günü kasırganın ucu tam Ereğli'ye denk gelmiş ve fırtına tam karşıdan vurmuştu.
Bu hafta gerçekleşecek olan siklon fırtınasına bakıldığına; yine aynı yönde Ereğli'yi vuracağı ama geçen haftakinden farklılık göstereceği gözüküyor.
Geçen haftaki fırtına 90 ile 100 km hız şiddetinde olurken , Pazar günü veriler bu şekilde değil.
Öncelikle daha kısa sürecek.
Pazar günü sabah saatlerinde başlayacak fırtına 30 Knot ( 50 Km hız) ile esecek. Fakat ani rüzgar olarak zaman zaman bu 90 km hıza dönüşebilecek.
Dalga yüksekliği geçen ki fırtınada 8-9 metreye kadar çıkmıştı. Bu Pazar dalga yüksekliği 3,5 ila 4 metreye olacağı gözüküyor.
Yağmur çok kısa (2-3 saat) etkili olacağı için geçen haftaki gibi yoğun yağış olmayacağı anlaşılıyor.
Bölge tarihinde, aslında bu tip siklonlar çok ender yaşanıyordu. Bir hafta içinde iki siklon yaşanması pek olmayan bir doğa olayıdır.
Asıl dikkat edilmesi gereken tehlike ,Pazartesi günü esecek olan lodos rüzgarı.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre , lodos, Pazartesi 53 km hızla esecek.
Biliyoruz ki ; Karadeniz'de lodos rüzgarı soba bacalarından dumanı ters iter.
Lodos, estiği bölgeler de aşağıya doğru bir basınç (Alçak Basınç) oluşturmakta, dolayısıyla bacalardan çıkan gazların salınımını engellemektedir.
Buradaki olay, dumandan çok baca gazlarıdır. Sinsi, kokusuz, renksiz bir şekilde gazlar, bacadan çıkamadığında, evin içine yayılır ve farkında olmadan Karbonmonoksit solunumu ile zehirlenme meydana getirir.
Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih