1970 ile 1980’li yıllarda Zonguldak Sanat Okulu'nda okuyanlar bilir.
Aslında Sanat Okulu aynı zamanda öğrencileri askerliğe hazırlayan okuldu.
Spor derslerinde basketbol, voleybol oynanmaz, askeri eğitim yürüyüşleri yaptırılırdı. Bu eğitim 19 Mayıs törenleri için prova maiyetinde yapılsa da; aslında askerlik döneminin acemi birliğinde yapılan temel eğitim bilgilerin aynısıydı. Komut adımlar, askeri nizamda sağa ve sola dönme , geriye dön komutu ile ayak hareketi acemi birliğinde askerlere verilen 3 aylık eğitime eş değerdir. Bu sebep ile okuldan mezun olduktan iki - üç yıl sonra askere gidecek öğrenciler, peygamber ocağında zorluk çekmeyeceklerdi.
Şimdiki eğitimi bilmiyorum ama o dönemim spor hocaları ; Dursun Başçelik ile Muzaffer Akyol’un Beden Eğitimi öğretmenliği sırasında bu eğitim her öğrenciye veriliyordu. 19 Mayıs törenlerine ise bu hareketleri yapan en iyi öğrenciler seçiliyordu.
Eylül ayında okulların açılması ile başlayan bu eğitimde spor dersleri ,askeri yürüyüş talimi ile başlar sonrada jimnastik hakaretleri ile devam ederdi.
19 Mayıs günü ise Zonguldak stadyumunda en beğenilen okul olurdu.
Bayram günü sahada alkış almak gurur duyulacak bir taktirdi.
Aslında bu eğitim 1939 yılına çıkartılan Beden Terbiyesi kanununda yapılan değişiklik ile zorunlu eğitim haline getirildi. O yıllarda savaşın başlaması an meselesiydi ve çıkartılan yasa ile gençlerin ,savaşa hazır hale getirilme amacı taşıyordu..
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs,Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.
2012'de, Mayıs ayında sözde havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir. Engelleyen Müdür Hikmet Çolak 2013 yılında TBMM müşavirliğine atanmıştır.
Ve o tarihten beri , hareketsiz olarak kutlanmaktadır.
Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih