“Güneş Enerjisi ile Bartın'da Kırsal Turizm Altyapısı İyileşiyor”, “Doğa Sporlarına Uygun Bungalov Tipi Sporcu Eğitim Merkezi – Kayak Ev”, “Arının Evi” ve “Devrek’te Tarım Gençlerle Tesisleşiyor” projeleri, BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan tarafından imzalandı.
Bartın Valisi Arslan, kırsal kalkınmanın önemine değinerek Zonguldak, Bartın ve Karabük adına hayırlı olmasını diledi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen BAKAP kırsal kalkınma programı kapsamında bütçesi 18.3 milyon TL olan 4 projeye ajans olarak 13.2 Milyon TL destek sağlandığını söyledi.
Altunsu ayrıca program kapsamında son projenin önümüzdeki hafta imzalanacağını belirtti.
“GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BARTIN'DA KIRSAL TURİZM ALTYAPISI İYİLEŞİYOR” PROJESİNE 3.000.000,00 TL DESTEK
Bartın İl Özel İdaresinin “Güneş Enerjisi ile Bartın'da Kırsal Turizm Altyapısı İyileşiyor” projesi ile kurulacak güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi ile yıllık 250.000kW/h elektrik üretilmesi, bu tesis sayesinde elde edilecek işletme giderlerinin tasarrufları ile Bartın’da yapılacak turizm altyapı yatırımlarının desteklenmesi hedeflenmektedir. Üretilecek olan enerjinin içme suyu ve kanalizasyon tesislerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere entegre edilmesi planlanmaktadır. Bütçesi 4.750.000,00 TL olan projede Ajansın desteği 3.000.000,00 TL’dir.
“DOĞA SPORLARINA UYGUN BUNGALOV TİPİ SPORCU EĞİTİM MERKEZİ – KAYAK EV” PROJESİNE 5.150.000 DESTEK
Karabük İl Özel İdaresi ile proje ortağı Karabük İl Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğünün “Doğa Sporlarına Uygun Bungalov Tipi Sporcu Eğitim Merkezi – Kayak Ev” projesi ile Keltepe Mevkiinde doğa ve kış turizm merkezi kurulması; glamping, kamp ve karavan, trekking, hiking, bisiklet ve kış sporları için altyapı oluşturulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda 30.000 m2 alanın rehabilite edilmesi, 570 m2 kapalı alan inşa edilmesi, 40 yataklı alternatif konaklama tesisi (10 bungalov) yapılması faaliyetleri yürütülecektir. Bütçesi 6.866.667 TL olan projede Ajansın desteği 5.150.000’dir.
“ARININ EVİ” PROJESİNE 2.500.000,00 TL DESTEK
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve proje ortakları Bartın İl Özel İdaresi ve Bartın Orman İşletme Müdürlüğünün “Arının Evi” projesi ile Bartın bal ormanlarından azami düzeyde faydalanılması, kestane balı üretiminin artırılması, gezginci arıcıların yaşam standartlarının yükseltilmesi, ilde arıcılık ürünlerinin üretiminin artırılması, arıcılığa olan ilginin artırılması amaçları doğrultusunda belirlenen 17 ayrı lokasyonda güneş enerji sistemli konteynerlerle konaklama istasyonu oluşturulması, arı indirme rampasının yapımı, arılık basına beş yüz metrekare olmak üzere toplam 8.500 metrekare alanın tesviyesi, temizliği ve araç parkı ile konteyner fosseptik çukurlarının yapımı, istasyonlarda arı kovan tezgahı ve elektrikli tel çitlerle çevrelenmesi planlanmaktadır. Bütçesi 3.350.000,00 TL olan projede Ajansın desteği 2.500.000,00 TL’dir.
DEVREK’TE TARIM GENÇLERLE TESİSLEŞİYOR” PROJESİNE 2.524.999,50 TL DESTEK
Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün “Devrek’te Tarım Gençlerle Tesisleşiyor” projesi ile atıl köy okuluna yıllık 1.100 ton kapasiteli soğuk hava, kurutma ve paketleme tesisi kurulması, 10 ha büyüklüğündeki tarımsal arazinin ataletten kurtarılarak zirai faaliyetler kapsamında kullanılabilir hale getirilmesi, 9 kişinin kurulacak tesiste istihdam edilmesi, 100 kişiye 704 saat eğitim verilmesi ve 15 öğrenciye staj imkanı sunulması faaliyetleri yürütülecektir. Zonguldak ilinde üretilen başta aronya olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değerli hale getirilerek ekonomik değerlerinin artmasına yönelik çalışmalar yapmaktır. Bütçesi 3.366.666 TL olan bütçede Ajansın desteği 2.524.999,50 TL’dir.