Anadolu Ajansının verdiği habere göre (AA), Ege Denizi'nde Şubat ayının ilk üç günü içinde en küçüğü 1.3, en büyüğü 4.8 olmak üzere 100'ün üzerinde sarsıntı kaydedildi. Sismik aktivitenin yoğunluğu volkanik aktivite ihtimalini gündeme getirse de uzmanlar bu olasılığın düşük olduğunu belirtiyor. Güncel olan bu haberden hareketle Zonguldak’ın da içinde bulunduğu Batı Karadeniz bölgesinde volkanik dağ var mı? sorusu gündeme geldi.
Volkanlar, yer kabuğunun altında magma adı verilen erimiş kayaçların yüzeye çıktıkları açıklıklarda birikerek yükselmeleriyle oluşturdukları dağlardır. Bu dağlar bazen magmanın aniden patlayarak yüzeye çıkmasıyla da oluşabilirler.
Anadolu topraklarının %16’sı jeolojik süreçte oluşan volkanik kayaçlardan meydana getirmiştir. Ülkemizde, yakın zamanda faaliyete geçmiş on üç aktif volkan vardır. Günümüzde sönmüş olarak kabul edilen bu volkanların çevresinde çok miktarda termal kaynak ve kaplıcalar bulunmaktadır. Hatta bazılarında zaman zaman gaz ve buhar çıkışları gözlenmektedir. Bunun anlamı ülkemizdeki volkanların tamamen sönmüş olmadığıdır.
Batı Karadeniz Dağları Alp-Himalaya sisteminin ülkemizin kuzeyinden geçen uzantısı olan Pontit kuşağı içinde yer alır. Bölgedeki dağlar, Karadenizîn içinde kıyıya paralel uzanan bindirme zonlarının kuzeyden sıkıştırması ve güneydeki doğu-batı Kuzey Anadolu Fay hattının arasında kalarak oluşan doğu-batı uzantılı dağlardır. Bu dağlar bölgede üç ayrı sıra halinde uzanmakta olup kuzeyde Küre, ortada Ilgaz ve güneyde Köroğlu dağları oluşmuştur.
Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Köroğlu Dağlarının ikinci yüksek tepesi olan Mahya Tepesinin (2040 m) kuzeyinde çapı 3000 metre olan yıpranmış volkanik krater bulunmaktadır. Kraterin içe bakan yamaçları dik, çevreye doğru bakan tarafları ise daha az eğimlidir. Volkanik patlamalar sonucu oluşan dik yamaçlar, doğal güzellikler sunmakla birlikte, yürüyüş ve dağcılık gibi aktiviteler için de uygun alanlar oluştururlar. Volkanlardan püsküren tüflerin birikerek oluşturdukları tabakalar bölgedeki toprak yapısının zenginleşmesini sağlarlar.
Volkanik bünye içinde oluşan ve patlama krateri konumunda oluşan bu yapının çevresindeki tepeler aglomeralardan, kraterin tabanındaki kayaçlar ise andezitlerden oluşmaktadır. Andezitler, genellikle volkanik patlamalar sonucunda meydana gelen bir tür magmatik kayaçlardır. Bu kayaçlar, andezitlerden oluşan dağların dayanıklılığını artırarak erozyona karşı direncini artırırlar.
Yaşadığımız coğrafya birçok doğa olayları tarafından şekillendirilmiştir ve şekillendirilmeye de devam etmektedir. Bizler, bu doğa olaylarını ne kadar iyi anlayabilirsek, o kadar onlarla barışık ve huzurlu bir yaşam sürdürebiliriz.