Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, son 5 yılda Ereğli’nin tarihsel, arkeolojik ve kültürel değerlerine sahip çıkmak adına Tarihi Kentler Birliği’ne 6 proje sunduklarını ve sunulan 6 projeninde ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

‘Yöremizdeki tarihsel, arkeolojik ve kültürel değerlere lafla değil; üretip, formatına göre proje yazarak sahip çıkıyoruz’ diyen Başkan Posbıyık, şunları söyledi:

“Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından itibaren her yıl düzenlenen “Tarihi Ve Kültürel Mirası Koruma Proje Ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin “kimlikli kent kavramını güçlendirmesi”, “kentin hafıza mekanlarının geleceğe taşınması”, “atıl durumdaki yapıların restore edilip yeniden işlevlendirilerek yaşayan kamusal alanlara dönüşmesini” içeren projeler ile bu tür proje uygulamalarını destekleyen ulusal düzeyde bir yarışma olup; sunulan çalışmaların “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”, “Jüri Özel Ödülü”, “Proje Ödülü”, “Uygulama Ödülü”, “Süreklilik Ödülü”, “Başarı Ödülü” kategorilerinde değerlendirildiği bir özendirme yarışmasıdır.

Belediye Başkanı olarak önem verdiğim bu yarışmaya “Temmuz 2019 – Aralık 2023” döneminde Belediyemiz Proje Koordinatörü Raif Tokel tarafından kaleme alınıp Belediye Başkanlığımızca sunulan 6 projenin konusu arkeolojik kökenli sit alanlarıyla ilgilidir.

Çünkü ilçemiz, “Herakleia Pontike” adıyla tarih sayfalarında yer almış, kadim bir kent olup; öncelikli görevimiz yaşadığımız coğrafya ile özdeşleşen doğal, tarihsel ve kültürel kökenli tüm değerlerimizi “koruma-kullanma dengesi” ilkeleri çerçevesinde projelendirmek ve kaleme aldığımız bu projeleri uygulamaktır.

Temmuz 2019 – Aralık 2023 döneminde Tarihi Kentler Birliği’ne sunduğumuz beşi “çevre düzenlemesi”, biri “restorasyon-konservasyon” türü çalışmaları içeren; “Heraklius Sarayı Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Roma Dönemi Su Kemerleri Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Kaletepe Ve Kdz.Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Göz-tepe Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Çeştepe Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Kdz.Ereğli Belediyesi Bilim, Sanat Ve Kültür Merkezi Projesi” adlı dosyalarımız “Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu” ve “Yarışma Jürisi” tarafından “başarılı” bulunarak “başarılı proje” ödülüyle değerlendirilmiştir. Bu sonuç yöremizdeki tarihsel, arkeolojik ve kültürel değerlere lafla değil; üretip, formatına göre proje yazarak sahip çıktığımızın kanıtıdır.

Kömürlükte yangın! Kömürlükte yangın!

-Çeştepesi Ve Çeştepe Çevre Düzenlemesi Projesi-

Kdz.Ereğli kent merkezinin kuzeydoğusunda yer alan Çeştepe, Karadeniz'e doğru uzanıp alçalarak Baba Burnu'nu; Baba Burnu da, yarım ay biçiminde Kdz.Ereğli koyunu oluşturur.

Yükselti (Çeştepe), çıkıntı (Baba Burnu), liman (Kdz.Ereğli Koyu) gibi yüzey biçim-erini içeren bu doğal coğrafya, antikçağda Karadeniz'de yol alma yürekliliğini gösterip; yelken basan denizcilerin demir attığı ilk sığınak, yurt edinmek isteyen ktistesler ve kolonistler (göçmen) ile pazar (pazar yeri) arayan bezirganların gözdesi olmuş bir yerleşimdir.

Eşsiz doğal yapısı, görünen ve toprak altında kalan arkeolojik değerleriyle çok önemli alan bir kül-tür mirası olan Çeştepe’yi doğal değerleri yanında bağrındaki tarihsel ve kültürel değerleriyle koruyup yaşatarak kültür turizmine sunmayı amaçlayan projemizi kaleme alan Belediyemiz Koordinatörü Raif Tokel’e, desteklerini bizden esirgemeyen ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Sayın Prof.Dr.Metin Sözen hocamıza teşekkür ederim.” 

HABER MERKEZİ

Editör: Bilge ÖZKUL