Türkiye’nin en uzun 10’ncu ve 875 metrelik yürüyüş yoluyla gezi alanı en büyük mağarası olan, içinden dere geçen Gökgöl Mağarası 9 günlük bayram tatilinde on bine yaklaşan ziyaretçi sayısıyla adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Avrupa endüstri mirası rotasının yeni üyesi olan “Zonguldak Maden Müzesi” ile hemen yanı başındaki kömür madeni deneyim ocağıda bayramda ziyaret edilen destinasyonlar oldu.

Evet… Bu iş olacak! Ama…

Güneşin batışının seyriyle ünlü maden şehrimiz için geçmişte yapılan uyarılar dikkate alınsaydı kentimiz şimdi daha bir başka değerli olacaktı.

Elimizde kalanlar bile bugün bir akıma yol açtı. Farkında değiliz ama kentimiz turist akımına uğramaya başladı. Bunda en önemli etkenler, doğamız ve maden kimlikli kent olmamız nedeniyle endüstriyel miraslarımızdır.

Eski Valilik Sarayı, Merkez Lavuarı, Beton İskele, okullar, İşçi Müdürlüğü, Kozlu Kilise ve Deniz Yolları Acentesi gibi simge yapıların koruması önemini vurgulamıştık.

Son yıllarda yaşadığımız işaretler gösteriyor ki, hataların bedelini yakın gelecekte daha iyi anlayacağız. Hele Fevkani Köprüsü’nü de kaybetmemiz pişmanlığımızın dibi olacak.

………….

Son yıllarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki Zonguldak bazı yönleriyle yükselen bir yıldız konumuna geliyor. Maden Müzesi’ne son bir yılda 14 bin kayıtlı ziyaretçinin geldiği konusuna geçmeden önce kentimiz için önemli ve öne çıkan bazı diğer turizm potansiyellerimizi sıralayalım:

“Gökgöl Mağarası, Porsuk Ağacı, Kadıoğlu Mozaikleri, Cehennemağzı Mağaraları, Kızılcapınar Baraj Gölü, Harmankaya Şelalesi, Zonguldak Maden Müzesi, Üzülmez Müdür Evi Müzesi, Rombaki Köşkü, Üzülmez Kültür Vadisi, Zonguldak Kent Ormanı, Karadeniz Ereğli Müzesi (Halil Paşa Konağı), Deniz Fenerleri, Göldağı Tabiat Parkı, Bölüklü Yaylası, Kayalıdere Şelalesi, Kozlu Ilıksu Kaplıcası, Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı, Filyos Kalesi, Güzelcehisar Plajı, Balamba Tabiat Parkı, Gergece Şelalesi, Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Kandilli Varageli, Gökçebey Hacımusa Yöresel Herkime Evi, Süzek Deresi Kanyonu ve Şelaleleri, Gökçebey Köyleri Trekking olanağı, Hacımusa Köyü Yağdaş Şelaleleri, Çayır Mağarası, Ereğli Ballıca köyündeki Kireçlik Sahili. Ballıca Kemerleri, Kireçlik Şelalesi, Değirmenağzı Şelaleleri, Kandilli Tas Gölü, Madencioglu Şelalesi, Devrek-Aksu ve Manzut Yaylası, Gökçebey Süzek Kanyonu, Beycuma Korucuk Köyü'ndeki Servi Ağacı… v.s.”

Listedekiler bilinen turizm potansiyeli varlıklarımız. Varlıklarımız ziyaretçilerini bekleye dursun. İçlerinden biri sessiz sedasız yurt sınırlarını aşıp neredeyse dünya çapında bir yer olma yolunda. Hatta ilk yeşil rota Batı Karadeniz Ekspresi turizm yolcularını bünyesinde misafir etti. Görenler hayran kaldı. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip “Zonguldak Maden Müzesi…”

Maden müzemiz onlarca yerli turistin ziyaret merkezi durumunda. Üniversite ve okul gezilerine de rehberlik yapan bir müze. Maden tarihimizin okulu… Resmi rakamlara göre sadece son bir yılda 14 bin kişi Maden Müzesi’ni gezmiş. Bu bağlamda kentimize düşen önemli bir diğer görevde, diğer değerlerimizin de bu tanıtıma dahil edilmesi. Bundan sonra yapılması gereken maden şehrimizin ününü, müze şehir kimliğini ve muhteşem doğasını daha iyi tanıtmak.

Maden Müzesi’ni, Gökgöl Mağarası'nı ve kentimizi gezmeye gelen ziyaretçilere bir tavsiye de benden:

“Güneşin batışının en güzel yaşandığı şehrimizde, o muhteşem seyri görmeden dönmeyin.”

Yüksel Yıldırım-3 Temmuz 2023

Zonguldak Nostalji

Efe Baran Kazancı ölüme ustasıyla gitti! Zonguldak’ı sarsan olayda bilinmeyen detaylar Efe Baran Kazancı ölüme ustasıyla gitti! Zonguldak’ı sarsan olayda bilinmeyen detaylar

Kaynak: Haber Merkezi