Zonguldak

Bu ne acele!  Yangın mı var?

Zonguldak Fevkani Köprüsünün yıkımı başladı. Köprünün üstündeki asfaltlar, demir korkuluklar ve trafik tabelaları sökülmeye başladı. 

Abone Ol

Fakat Fevkani Köprüsü yıkım ihalesi hikayesindeki muammalar bitmiyor. Geçtiğimiz günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkan Vekili Mustafa Çağlayan’ın Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı ziyarette Halkın Sesi Haber Müdürümüz Burcu Sak, Zonguldak halkının aklına takılan köprüden çıkan hurda demirin ne olacağını sordu. 
ISMARLAMA BİR İHALE DEĞİL!
Çağlayan, köprü yıkım ihalesini alan firmanın hurdayı tartıp ederini Zonguldak Belediyesine iade edeceğini söyledi. İhalenin açık usulde yapıldığını, ısmarlama bir ihale olmadığını ifade eden Çağlayan, dedikoduların asılsız olduğunu ihalenin şartlara göre yapıldığını söyledi. Bu ihale yapılmadan önce konusunda yetkili kişilerin 8 ay boyunca çalışma yaptığını, şartname oluşturulurken ederi neyse yıkım yapan firmanın köprüden çıkacak hurdanın ederinin yapılacak teklifle belediyeye verileceğini belirtti. Uzmanların yaptıkları araştırmalarda sapmanın yüzde 1 veya yüzde 2 civarından olabileceğini özellikle dile getirdi.
İSTİNAF SONUCU GELMEDEN YIKIMA BAŞLANDI!
Fakat yıkımı başlanan köprünün hurda şaibesindeki soru işaretleri akıllarda devam ediyor.  Daha önce yaptığımız köprü yıkım ihalesindeki hurdaların ne olacağı konusunda Halkın Sesi olarak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’a birtakım sorular sorduk. Sorduğumuz sorulara yanıt beklerken, yangından mal kaçırır gibi köprü yıkımına başlandı. 
Daha önce yaptığımız haberlerde; “Köprü Kimleri zengin ediyor? İnşaat Mühendislerinin hesaplamalarına göre köprünün yıkımından çıkacak olan demir hurdası, toplamda 4 Bin ton hurda demir denk geliyor. Çıkan demir 9 TL üzerinden hesaplandığı zaman yaklaşık olarak 36 Milyon TL’yi buluyor. Fakat yıkım ihalesi 3 Milyon 450 bin TL’ye Gürsoy İzabelik firmasına verildi. Bu hesaplamalarda arada 32 Milyon TL’ye yakın bir fark görünüyor. Bu aradaki fark Belediye olarak hesaplandı mı? Eğer hesaplandıysa 32 Milyon TL’lik fark kimlerin cebine girdi? Köprü Yıkım ihalesinde birilerine rant mı sağlandı? İhale peşkeş mi çekildi?” şeklinde sorularımız oldu.
Başkan Alan veya herhangi bir yetkiliden henüz bir açıklama gelmezken, köprü yıkım ihalesinde ve köprü yıkımının iptali için açılan davaların istinafta olduğu halde sonucu beklemeden yıkıma başlanması da ayrı bir muamma haline dönüşüyor. 
Bu durumlara rağmen Başkan Alan’ın hızlıca yıkıma başlaması Zonguldak halkının aklındaki  soru işaretlerini arttırıyor. 
ZONGULDAK HALKI MERAK EDİYOR?
Zonguldak halkının WhatsApp ihbar hattımıza veya sosyal medya hesaplarımıza attığı ve sorulmasını istediği sorulardan bazıları;
Belediye ihaleyi alan firmaya rant mı sağlıyor?
 4000 bin ton olan hurdayı, 500 ton olarak mı gösteriyor? 
Zonguldak’ın çıkarını düşünen bir başkanın, Zonguldak’ı geliştirmek için 10 katı yüksek satması gereken bir malı neden yüzde 10 gibi düşük bir rakama satıyor? 
Bu yıkımın iptal edilmesi gerekiyor. 40 Milyonluk hurda neden 3 milyona satılıyor?
Kurum yetkilileri bilerek mi Zonguldak’ın soyulmasına göz yumuyor?
Bu hurdanın tespiti neye dayanarak yapıldı?
Zonguldak halkı bu ihanetin hesabını sandıkta soracaktır. 
Buhar olan para nereye gidiyor?
Başkan Alan’ın hurdacı ile kan bağı mı var?
Acaba artık belediye başkanı olamayacağını anladı da yangından mal mı kaçırmak istiyor?
Bu ihaleyi Zonguldak belediyesinin kasasına para girecek şekilde mi yaptınız? Yoksa başkasının cebine mi para indirmek için mi ihale yaptınız?
Savcılar bu soygunu görmüyor mu? Zonguldak’ta yaşayan bir vatandaş olarak Savcıları göreve davet ediyoruz.
İşte Zonguldak halkının aklına takılan bazı sorular bunlar. 
NASLI HOLDİNG TEHDİT Mİ EDİLDİ? NEDEN İTİRAZ ETMEDİ?
Ayrıca Fevkani Köprü yıkım ihalesine katılan fakat sonra eksik evrak iddiasıyla ihaleye katılımı fes edilen Naslı Holdingin ihaleden tehditle el çektirildiği iddiaları da kulislerde konuşulan konulardan oluyor. İhaleyi alan firma 70 bin lira teminat bedeli verirken, Naslı Holding 250 bin lira teminat verdiği ve Naslı Holding’in, ihaleyi alan firma olan Gürsoy İzabelik karşısında fiyat yükseltmesi ihtimalinin yüksek olması ve mecbur kalıp ihaleyi Naslı Holdinge vermek zorunluluğu oluştuğu için ihaleye girişinin bir bahaneyle iptal edildiği de iddialar arasında yer alıyor. 
İhaleden bir şekilde el çektirilen Naslı Holding sahibi önce Zonguldak Belediyesi yetkililerine küfürler yağdırdığını, evraklarının tam olduğunu ve ihaleden şaibeli bir şekilde çıkartıldığı konuşulurken, ertesi gün, itiraz etmeyeceğini bu işin çok kirli bir iş olduğunu ve bu pisliğe kendisini de firmasını bulaştırmayacağını söylediği de iddia edildi. 
Başkan Alan’ın bu sorulara ve iddialara ne cevap vereceği merakla beklenirken, biz Halkın Sesi olarak köprü yıkım şaibesini gündemde tutmaya ve halkımıza hatırlatmaya devam edeceğiz. Adalete güveniyoruz. Savcılarımızı bu şaibeleri inceleme yapmak ve bu şaibelere açıklık getirmek üzere göreve davet ediyoruz.  

Haber: Burcu SAK