Sağlık

Bu yiyeceklerden uzak durun!

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran pek çok ürünün, mikroplastikler ile dolu olduğu tespit edildi. Araştırmalar, mikroplastiklerin DNA hasarı ve kanser gibi sağlığımıza olumsuz etkilerini ortaya çıkartırken tüketmekten kaçınmamız gereken ürünler sıralandı.

Abone Ol

Plastiklerin günlük hayatın büyük bir kısmında kullanılması nedeniyle gözden kaçan ve vücudumuza giren mikroplastiklerin, sindirim, solunum ve üreme sistemlerine nasıl zarar verebileceğini öğrenmek için fareler ve insanlar üzerinde yapılan 1815 araştırmayı incelendi.
Bilim insanları, 5 mm ile 1 mikrometre arasındaki boyutları ile çıplak gözle fark edilemeyen mikroplastiklerin, kanser, hücre bozulması, DNA hasarı gibi sağlığa olumsuz etkilerini tespit etti.
Mail Online'da yer alan habere göre, mikroplastiklere karşı eğitici videolar çeken bir uzman, mikroplastik oranı en yüksek ve en yaygın olan yiyecek ve içeceği sıraladı.

Uzman, deniz ürünlerinin mikroplastik taşıdığı uzun zamandır biliniyor olsa da özel tuzlarda ve bebeklere verilen pürelerde de mikroplastiklerin yoğun olduğunu açıkladı.
İşlenmiş gıdaların plastikler ile satılması sebebiyle çok fazla mikroplastik içerdiğini belirten uzman, bu gıdaların ambalajlarının zamanla bozulduğuna ve mikroplastiklerin gıdaya geçtiğine değindi.
Mikroplastiklere karşı uyaran uzman, “Geçtiğimiz birkaç yıl içinde bilim insanları, bu mikroplastiklerin vücudunuz üzerinde birçok farklı kanser türü ve bağırsak mikrobu ile ilişkilendirdi" dedi.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Uzman, “Okyanustaki mikroplastik miktarı her altı yılda bir iki katına çıkıyor ve bunların hepsi deniz ürünlerimizde bulunuyor” ifadesini kullandı.
Yapılan bir çalışmada, kabuklu deniz ürünü yiyen insanların her yıl yaklaşık 11 bin mikroplastik parçacığı yuttuğu tahmininde bulunulurken bu ürünlerin arasında istiridye, midye, yengeç ve neredeyse her tür balık ürünü yer alması dikkat çekti.

İşlenmemiş deniz tuzunda gerçekten yüksek miktarda mikroplastik bulunuyor” diyen uzman, işlenmiş sofra tuzunun en güvenli seçenek olduğunun altını çizdi.
İşlenmiş tuzlara ilişkin yapılan bir araştırmada, okyanuslardan çıkarılan deniz tuzunun plastik kirliliğine maruz kaldığı ve popüler pembe Himalaya tuzunun madencilik yöntemleri ile çıkarılması sebebiyle yüksek oranda mikroplastik içerdiği bildirildi.
PAKETLİ SATILAN SÜTLER
Kaynağından uzaklaşan ürünlerin plastikle temasının arttığına değinen uzman, marketlerdeki paketli satılan süt ürünlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti.
PÜRE HALİNE GETİRİLMİŞ GIDALAR
Uzman, özellikle bebeklere gıda takviyesi olarak verilen ve küçük çocuklar arasında popüler olan püre haline getirilmiş gıdaların mikroplastik barındırdığı konusunda uyardı.

ÇABUK PİŞİR GIDALAR
Uzman, mikrodalga fırında ya da sıcak su içerisinde 5 dakika gibi kısa bir sürede pişirildiği belirtilerek satılan poşetli gıdalara karşı uyardı.