Gezi ile ilgili yapılan açıklamada ise şöyle denildi;

"Bugünkü durağımız Ereğli.

Tarihi,  turistik ve kültürel zenginlikler daha çok ilgi bekliyor.

Tarihi kayıtlarda ve eski çağ tarih yazılarının ve gezginlerin yazılarında, Karadeniz Ereğli'den Herakleia Pontike diye bahsedilmektedir. kuruluşu M.Ö 550 yılı olarak belirtilirse de günümüzde Yunanlı göçmenlerin kenti yerli halktan aldıkları kesinlik kazanmıştır. İlk yerleşmelerin hangi dönemde olduğu kesin olarak bilinmese de son gerçekleşen arkeolojik kazıda  M.Ö 4500'lü yıllarda Karadeniz Ereğli'de bazı kabilelerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. 
     Bu tarih Anadolu tarihi içinde Orta Kalkolitik Dönem (Taş ve Maden Çağı) ve Hitit öncesi döneme rastlanmaktadır.
      1800'lü yıllarda Avrupalı araştırmacılar tarafından Anadolu'da bulunan Hitit kalıntıları hem dünya hem Anadolu tarihini önemli ölçüde etkilemiştir. Binlerce tabletten oluşan Hitit devlet arşivlerinin okunması ve tam anlamıyla çözümlenmesi 1930'lu yıllarda gerçekleşince, Anadolu'da yeni uygarlıklar ortaya çıktı. Hitit Tabletlerinde, Anadolu'nun kuzeybatısında Palaca konuşan Pala halklarından bahsedilmektedir. Bununla birlikte Hitit arşivlerinde kuzeyden gelerek, sürekli Hititler ile savaş içerisinde olan Kaşka adlı halklardan da bahsedilir.

Öte yandan  M.Ö. 4. yüzyılda, efsanevi İskenderiye Kütüphanesi'inden bile erken bir tarihte halk kütüphanesine sahip olan Herakleia'nın 21.yüzyıldaki kültürel mekan kıtlığının  içimizi acıttığınıda söylemek istiyoruz.

"HERAKLEİA PONTİKE"
Bu eseri kazandıranlara teşekkür ederiz.

Yumurta Kayalarıda Jeolojik oluşumlardır. Zonguldak Kömür Jeoparkı destinasyonu olarak karşımıza çıkıyor."

ÇAYIRHAN, TTK'NIN ÖN MEVZİSİDİR ÇAYIRHAN, TTK'NIN ÖN MEVZİSİDİR

HABER MERKEZİ

Editör: Bilge ÖZKUL