Çaycuma Belediyesi, hizmet kalitesini artırmak, vatandaş memnuniyetini sağlamak ve çalışan verimliliğini yükseltmek amacıyla başlattığı Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarında önemli bir adım daha attı. Daha önce Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi belgelerini alan belediye, şimdi de ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesini alarak yeni bir kalite bayrağını göndere çekti.
23 Personel Eğitim Aldı
ISO 50001 belgesi için çalışmalar Temmuz 2024’te başladı. 23-26 Temmuz 2024 tarihleri arasında, TSE Başdenetçisi Makine Mühendisi İbrahim Tecer tarafından Çaycuma Belediyesi’nin 23 personeline "Enerji Verimliliği Yönetim Sistemi" eğitimi verildi.
Elektrik Kullanımına Dahil Tüm Malzemeler İncelendi
Bu süreçte belediyeye ait hizmet binasındaki makine teçhizatı, iklimlendirme sistemi, elektrik panoları başta olmak üzere tüm enerji kullanımına dahil ekipmanlar detaylı bir incelemeden geçirildi. Teknik ekip tarafından yapılan değerlendirme gezisinin ardından bir yol haritası ve uygulama takvimi oluşturularak çalışmalar hız kazandı.
Enerji Ekibi Kuruldu, Tetkikler Tamamlandı
Eğitim alan personel tarafından enerji yönetim el kitabı hazırlanırken, enerji prosedürü de oluşturuldu. Çalışmaları yürütmek üzere bir enerji ekibi kurularak görev ve sorumluluklar belirlendi. İç tetkik çalışmalarının ardından yönetim gözden geçirme toplantısı yapıldı ve gerekli dokümanlar tamamlanarak 20 Aralık 2024’te TSE’ye belgelendirme tetkiki başvurusu yapıldı.
Standardın Tüm Gerekleri Yerine Getirildi
Şubat ayının ilk günlerinde TSE Başdenetçileri İbrahim Tecer ve Kemal Gök tarafından yapılan belgelendirme tetkikinde, herhangi bir eksiklik tespit edilmedi. Bu süreç sonunda Çaycuma Belediyesi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve IQNET sertifikasını almaya hak kazandı.
Tüm Birimlere Yaygınlaştırılacak
Enerji Yönetim Sistemi, enerjinin verimli kullanılması esasına dayanıyor ve sürekli iyileştirme gerektiriyor. Çaycuma Belediyesi, bu sistem sayesinde karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Hizmet binasında hayata geçirilen uygulamanın, spor merkezi, arıtma tesisi, atölyeler, kreş ve çocuk yuvası dahil olmak üzere toplam 15 belediye yapısında daha uygulanması planlanıyor.