Ticari yaşamın en mühim ihtiyaçlarından biri ödeme döngüsünü güvenilir şekilde ve farklı alternatiflerle sağlamaktır. Çünkü üretimden satışa değin pek çok aşamada sayısız temsilci yer alır ve bu bitmeyen döngüde ödemeler vadeli şekilde kurgulanarak bazı avantajlar elde edilir. 

Vadeli ödeme sisteminin vazgeçilmez araçlarından biri de çeklerdir. Banka hesaplarına bağlı olarak ve çek defteri kullanılarak yapılan çek ile ödeme işlemi; ileri tarihli ödemelere dair taahhüt içeren resmi evraklarla kurgulanır. Çek bozdurma işlemleri ise bu döngünün son ve en önemli adımıdır. 

Çek kırdırma işlemleri ve detaylarına ilişkin ihtiyacınız olan bilgilere içeriğin devamında ulaşabilirsiniz. 

Çek Bozdurma Nedir?  

Çekler, ileri vadeli ödemelerin taahhüdü için kullanılan evraklardır. Para yerine geçen bu ödeme araçlarını, vadesi geldiğinde bankada yapılan işlemle nakde çevirmeye çek bozdurma adı verilir. 

Çek bozdurma işlemleri çekte belirtilen ödeme vadesine uygun şekilde gerçekleştirilir. Yani ödeme olarak çek alanlar, çekin üzerinde bulunan tarihe uygun biçimde bankada çek bozdurma işlemi yaptırmalıdır. Aksi durumlarda çek bozdurma süresine uymayanlar için kırdırma bedeli ödenir. 

Çek Bozdurma Nasıl Yapılır

Ticari faaliyetler için düzenlenen çekler, bankalar aracılığıyla bozdurulur. Çeki yazan taraf, çek için bir vade belirler ve tarihi evrakta belirtir. Bu tarih, çekin bozdurulabileceği tarihtir. 

Ödeme şekli olarak çek kabul eden taraf, evrakı alır ve vade geldiğinde ilgili bankaya giderek çeki bozdurabilir. Hamiline yazılan çekler devredilebilir ve herkes tarafından bozdurulabilir. Ancak isme veya kuruma kesilen çeklerde yalnızca muhataplar çek bozdurma işlemi yapabilir.  

Çek Bozdurma İşlemi Neden Yapılır? 

Çek bozdurmanın temel amacı ödemeleri tahsil etmektir. Vadeli şekilde taahhüt anlamına gelen çek evrakı, aslında nakde eşdeğer kabul edilir. Bu sebeple ödemelerde çek kabulü yapılır. 

Çek bozdurma işleminin amacı ise bu ödemeleri nakit olarak tahsil etmektir. Çünkü çeki alan taraf, vade geldiği zaman çekin temsil ettiği tutarı tahsil edebilir. Ödeme döngülerinin devam edebilmesi için çek bozdurma işlemi yapılır. 

Çek Bozdurma Süresi Ne Kadardır?  

Çek bozdururken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de tanımlanan çek bozdurma süreleridir. Çünkü bir çekin düzenlenme tarihinden sonraki 10 gün içinde bozdurulması gerekir. Eğer keşide işleminin yapıldığı bölge ile ilgili banka farklı yerlerde ise bu süre 1 ay olarak tanımlanmıştır. Farklı kıtalarda yer alan keşide ve muhatap banka durumlarında çek bozdurma süresi 3 aydır. 

Figopara, vadesi gelmemiş alacaklarınızı anında nakde çevirmenize olanak sağlayarak işletmenizin finansal yönetimini daha kolay bir hale getirir. Figopara ile vade beklemeden çek bozdurma işlemi yapabilir, nakit ihtiyaçlarınıza hızlıca çözüm bulabilirsiniz.

Word Belgelerini Birkaç Basit Adımda JPG’ye Dönüştürme Word Belgelerini Birkaç Basit Adımda JPG’ye Dönüştürme

Siz de Figopara’ya üye olarak İş Bankası, Akbank ve Fibabanka başta olmak üzere 20’nin üzerinde anlaşmalı banka ve finans kuruluşundan teklif alın, size en uygun olanı seçerek vadesi gelmemiş çeklerinizi kolayca nakde çevirin.