“Medeni Kanun, Kadınların Eşitlik Mücadelesinin Temel Taşıdır”

17 Şubat 1926’da kabul edilen ve 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’nun, Türkiye’de kadınların toplumdaki yerini tanımlayan ve eşitlik temelli bir düzeni hayata geçiren en önemli adımlardan biri olduğunu belirten Erel, “Bu devrim ile eşitlik ve laik hukuk devleti temelleri atılmıştır” dedi.

Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleriyle kadınların eşitlik mücadelesinin önünü açtığını hatırlatan Erel, “Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Bu mücadelede kadın örgütlerinin emeği de unutulamaz” diye konuştu.

“Medeni Kanun, Çağın Gereklerine Uygun Hale Getirildi”

2002 yılında yapılan değişikliklerle Medeni Kanun’un günümüz koşullarına uygun hale getirildiğini belirten Erel, yeni düzenlemelerle kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu bir aile modelinin benimsendiğini ifade etti. Ayrıca, evlilik dışı çocukların eşit haklar elde etmesi, evlenme yaşı gibi konularda önemli adımlar atıldığını vurguladı.

“Haklarımızı Savunmaya Devam Edeceğiz”

Kozlu'da boru patladı... Sular kesildi... Kozlu'da boru patladı... Sular kesildi...

Medeni Kanun’a yönelik bilinçli saldırılara karşı mücadele edeceklerini belirten Erel, CHP Kadın Kolları olarak tüm hakların korunması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. “Siyasi iktidarın her geçen gün bu kazanımları hedef alması karşısında, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak Medeni Kanun’a sahip çıkacak ve haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhuriyet’in laik hukuk devleti ilkelerinin garantisi olan Medeni Kanun’a CHP’nin sonuna kadar sahip çıkacağını vurgulayan Erel, “Kadınları bu ülkenin eşit yurttaşları yapan devrimlere sahip çıkmak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kadın Kolları olarak bizim görevimizdir. Eşitlik, laiklik ve demokrasi için mücadelemiz sürecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Gülseher CİNAL