ZGC Başkanı Derya Akbıyık’ın organizasyonuyla Bartın’da düzenlenen programlara katılan emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’ın il genelinden 15 gazeteci, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar’ı makamında ziyaret etmelerinin ardından
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı’nca (AMELEBİRLİĞİ) yaptırılan ve 14 Ekim 2023’de açılışı gerçekleştirilen Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında 1955 yılından bugüne dek şehit olan 123 madencinin isimlerinin yazılı olduğu ‘’Zonguldak Taşkömürü Havzası TTK Amasra Taş Kömürü İşletme Müessesesi Maden Şehitleri Anıtı’’na uğrayarak şehitler için dua ettiler.
‘’ŞEHİT 43 MADENCİMİZİN ACISINI HALEN YÜREKLERİMİZDE HİSSEDİYORUZ’’
Makamında ve şehitler anıtında gazetecilerin sorularını içtenlikle yanıtlayan GMİS Amasra Şubesi Başkanı Ümit Çınar, TTK Müessese Müdürlüğü maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen patlamada şehit 43 madencinin acısını halen yüreklerinde hissettiklerini, 4 yaralı işçinin de iş başı yapamayacak durumda olduğunu söyledi.
‘’BURADAKİ MADEN OCAĞINI SIFIRDAN YENİDEN İNŞA EDİYORUZ DESEK YERİDİR’’
Başkan Çınar, patlama sonrası maden ocağında hava sızdırmazlığını sağlayarak çıkan yangının sönmesi için barajlar inşa edildiğini, 2024 yılının Mart ayından sonra da barajların kaldırılmasının planlandığına
işaret ederek, şöyle konuştu:
‘’Patlamanın oluşmasıyla ortaya çıkan yangın, eksi 300-350 kodunda olmak üzere 14 kilometrelik alanı kapsıyor. Şu anda maden ocağında eksi 100-250 kodunda hazırlık aşamasındayız, biraz daha zamana ihtiyaç var.
Buradaki maden ocağını sıfırdan yeniden inşa ediyoruz desek yeridir, tüm işçilerimiz yeraltında hazırlık yapıyorlar.
Yangının söndüğü alandan alınan numuneler belli...
Mahkemeyi etkileyecek hiç bir beyanda bulunmuyoruz, ancak avukatların işçilerle görüşmelerine yardımcı oluyoruz, bazen de sakin olmak gerekiyor.
Patlamanın nasıl olduğu yönünde mantık yürütecek durumda değilim. Şunu üzerine basa basa söylüyorum ki suçlu kim varsa, bu ben bile olsam bulunsun...’’
‘’AMASRA MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜNE ALIMI GERÇEKLEŞEN 400 İŞÇİNİN KAYDININ HALEN YAPILMAMASI, BURADAKİ ÇALIŞMA HAYATINI CİDDEN BOZMAKTADIR’’
TTK Amasra Müessesesine alımı gerçekleştirilen 400 yeraltı ‘’pano-ayak üretim işçisi’’nin kaydının bir an önce hayata geçirilmesini istediklerine dikkati çeken Çınar, şöyle devam etti:
‘’Buraya 400 işçinin kaydı yapılsın, geçici olarak Zonguldak’ta çalıştırılsın, ardından da üretime geçtiğimizde gelsinler.
Amasra Müessese Müdürlüğüne alımı gerçekleşen 400 işçinin kaydının halen yapılmaması, buradaki çalışma hayatını cidden bozmaktadır. Patlama yaşanmadan önce 600 ton/gün civarında tüvenan kömür (ayıklanmamış) üretiliyordu.
Buranın norm kadrosu 1100, ancak 530 kişiyle çalışılmakta, bunların 77’si de yer üstünde istihdam edilmektedir. İşçi eksiğimiz çok, zorluk çekiyoruz, az işçiyle de çok işte zorlanıyoruz. Şiddetle yer üstü elemana ihtiyacımız var. Bu yıl içinde 17 kişi emekli oldu, 87 kişinin de emekliliği geldi. Üretim yapmak için elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymaktayız. Kurumda çalışanlar, Bartın ve Amasra ekonomisine küçümsenmeyecek oranda katkı sağlıyorlar.’’
‘’HATTAT ENERJİ VE MADEN T.A.Ş’DE ÇALIŞANLAR SENDİKALI OLMALI’’
Başkan Çınar, Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK’nın Amasra B-Sahası’nda faaliyet gösteren Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş’de çalışanların sendikalarına üye olmaları gerektiğini belirterek, ‘’Madecilik ağır iş koludur. Bu iş kolunda çalışanlar, haklarının korunmaları adına mutlaka sendikalı olmalılar. Ağabeyim olarak benimsediğim Genel Başkanımız Sayın Hakan Yeşil’in dediği gibi, ‘Madencilik üzerinde Türkiye’de okul misyonunu da üstlenen kurumumuz, gurur kaynağımız olmuştur. Bizler yerin yüzlerce metre altında doğayla mücadele ediyoruz. Doğayla uğraşmak, mücadele etmek kolay değil. Madencilik, ağır iş koludur. Ülkemizin sanayileşmesine en büyük katkıyı, maden işçileri vermiştir. Ülkemizin bu anlamda maden işçisine borcu var’ yönündeki açıklaması takdire şayandır, kesinlikle gözardı edilmemelidir.’’
BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLERE...
Bu arada 14 Ekim 2022’de patlamanın meydana geldiği maden ocağındaki işçilerin giriş yaptıkları servis kuyusunun yakınında bulunan şehitler anıtında TTK’nın Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında 1955 yılından bugüne dek meydana gelen kazalarda şehit olan 123 madencinin levhalara isimlerinin yazıldığı ve TTK ile AMELEBİRLİĞİ amblemleri görüldü.
Öte yandan anıtta ‘’Bir Avuç Kömür İçin Bir Ömür Verenlere’’ ile Türk şair, deneme, makale, öykü yazarı, çevirmen ve nasir Orhan Veli Kanık’ın şiirinden ‘’Siyah Akar Zonguldak’ın Deresi Yüz Karası Değil, Kömür Karası Böyle Kazanılır Ekmek Parası’’ yazılarının yer aldığı, alt kısmına da özenle hazırlanmış kömür parçalarının konulduğu dikkat çekti.
Ayrıca anıtın yanındaki bayrak direklerinde asılı Türk bayrağının yanı sıra TTK ve AMELEBİRLİĞİ bayraklarının dalgalandıkları, elinde fener tutan 2 adet madenci figürünün yer aldığı göze çarptı.
Gazetecilerin anıtı ziyaretinde dualar edildi, ardından toplu fotoğraf çekildi.
HABER MERKEZİ