Bir çok anne babayı çoğu zaman çıkmaza sürükleyen inat davranışı çocuklarda her yaşta gözlemlenebilir; fakat 2-4 yaşlarında ve ergenlik dönemlerindeki inatçılık ve karşı gelme durumu daha çok yaş özelliğidir. Bu da oldukça doğal bir süreçtir, çocuk kendini tanıma ve tanıtma çabasındadır. Bu dönemler, ailelerin çocuklarına karşı daha sabırlı olmaları ve daha hassas davranmaları gereken yaş dönemleridir.
Yaş özelliği olmasının dışında çocuklarda görülen inat ve karşı gelme durumu ise, genel olarak ailelerin tutum ve davranışlarıyla azalabilir. Doğru tutum ve davranışı sergileyebilmek içinde çocuğun neden inatlaştığını görebilmek, anlayabilmek önemlidir.
Peki, Çocuklar Neden İnat Eder?
Çocuklarının inadının altında bir çok etken yatmaktadır fakat en önemli etkenlerden bir tanesi isteklerini ağlayarak, inatlaşarak yaptırmaya alışmış olmalarıdır. Çocuk bu durumu bir alışkanlık haline getirmiştir ve anne babasının direncini de kırabileceğini öğrendiği için, isteğine ulaşmak için geriye çocuğun yapacağı tek şey kalıyor, kararlı bir şekilde ağlamaya devam etmek ve sesini her defasında biraz daha fazla yükseltmek..
Tutarsız aile tutumundan dolayı da çocuklar inatlaşmayı sürdürebilirler. Örneğin, bir aile çocuğun haftaiçi bilgisayarda vakit geçirmesine izin vermiyorken, bazen çok yorgun olduklarından veya misafir geldiğinden dolayı, bu konuda kendi istekleri doğrultusunda esneklik sağlıyorsa, çocuk da bu düzeni çok ciddiye almayacaktır ve dolayısıyla bu tutarsızlığı çocuk kendi istediği zamanlarda da inadıyla kullanmaya çalışabilir.
Anne-babanın kendi arasındaki tutarsızlığı da çocukları kimi zaman inada teşvik ediyor. Anne veya babanın ortak bir kararla çocuğa ‘’hayır’’ veya ‘’evet’’ dememesi, çocukta birinden birini ikna edebilirim, isteğime ulaşabilirim algısını oluşturabiliyor.
Çocuğun İnat Etmesini Azaltabilmek İçin Neler Yapılabilir?
İnat anında, aile sakin kalmalı, çocukla inatlaşmamalıdır. O anda çocuğa kabul edilebilir farklı bir alternatif sunabilir. Bu krizi yönetebilmenin en etkili yoludur.
İnatçılık durumunda, aile kendi düzenini sorgulamalı, değiştirilmesi gereken tutum ve davranışlarını sorgulamalı. Zamanla çocuk ailenin kararlı tutumları karşısında düzene uyum sağlayacak ve kendini daha güvende hissedecektir.
Aile, çocuklarını ‘’ inatçı’’ olarak etiketlemekten kaçınmalı ve bu konuda da çocuğuna rol model olduğunu unutmamalıdır. Sürekli inatlaşmayı gören çocuk bu davranışı sergilemeye başlayabilir. İnat karşısında sert tutumlar sergilenmemelidir tam aksine, aile bağlarını güçlendirmeye daha fazla vakit geçirmeye çalışılmalıdır.
Çocuklar hayatı keşfederken, zaman zaman olumsuz davranışlar sergileyecektir. Bizim tepkilerimize göre de tutum ve davranışlar geliştirecekler... Her an bunun bilincinde olmamız tememnisiyle…
Sevgilerle;
Sultan UNCU
sltnuncu @outlook.com