Çocuklara Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?

Abone Ol
                                                                           ’’ Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.’’
                                                                                                                      L. Annaeus Seneca 
     Bir çok anne-babanın dile getirdiği,  başlıca konularda biri de çocuklarının kitap okumayı sevmemesi, kitap okuma alışkanlığı kazanmaması/kazanamamasıdır.   Çocuğum kitap okumuyor, okusa da bizim zorlamamızla okuyor… Nasıl kitap okumasını sağlayabilirim?
     ‘Demokrat Eğitimciler Sendikası Araştırma Merkezi’nin (DESAM) 2014 raporuna göre, Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 0,01… AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 21… Araştırmaya göre, Türk halkı günde 6 saatini televizyon izlemeye, yine günde üç saatini internete ayırırken, yılda yalnızca altı saatini kitap okumaya ayırmaktadır…’ Bu tablo, çok çok üzücü…
      Okuma kültüründen bu kadar uzak bir toplumda, çocuğa okuma alışkanlığını kazandırmak için biraz özen göstermemiz gerekmektedir. Öncelikle anne baba olarak, yine herşeyin bizimle başladığının bilincinde olmalıyız. Kitap okumanın bireyin kendisine, ailesine, topluma kazandırabileceklerini görmek için okumak, daha fazla okumak gerekmektedir ama öncelikle vaktimizin büyük çoğunluğunu ayırdığımız, bize fayda sağlmayan eylemleri azaltmakla işe başlamalıyız. Özellikle bu tatil günlerinde, anne babalar çocukların biraz daha fazla kitap okumasını bekliyor; fakat bilmeliyiz ki, kitap okumak bir boş zaman aktivitesi değildir. Gün içerisinde, kitap okumak için özel zamanlar ayırılmalıdır.
       Çocukların etrafta kitap okuyan ve bundan keyif alan yetişkinler görmesi, kitap okumanın güzel bir eylem olduğunu anlamaları için yeterlidir. Zaten, kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasından ziyade önceliğimiz, çocuğa kitap sevgisini kazandırmak olmalıdır.
      Kitap sevgisini kazandırmak için de, bebeklikten itibaren, çocukların kitaplara kolaylıkla ulaşmasını sağlamakla işe başlayabiliriz. Her çocuğun evinde, odasında rahatça ulaşabileceği kitaplıklarının, raflarının olması ve bu kitaplıkları, kendisinin düzenlemesi, süslemesi kitap sevgisini kazanması açısından oldukça önemlidir.
  Okuma yazmayı öğrenene kadar, çocuğunuza düzenli olarak kitap okumanız, bunu bir alışkanlık haline getirmeniz, onunda kitap okuma alışkanlığı kazanmasını kolaylaştırabilir.  Yaşı  kaç olursa olsun çocuğunuzun kitap okuması içi ‘’ hadi kitap oku, kitap okursan ders notların daha iyi olur,vs vs …’’  gibi cümleler kurmak yerine, ‘’hadi, birlikte kitap okuyalım’’ demeniz daha etkili olacaktır. Ailece düzenli olarak evinizde (ortalama günde 20-25 dakika) kitap okuma saati yapmanız ve  çocuğunuzun sizi kitap okurken görmesi, kitap okumayı sevmesi ve  kitap okuma alışkanlığı kazanması için tüm nasihatlerden daha etkili bir yoldur.
    Okuma alışkanlığını kazandırmak için, çocuğunuzun ilgi alanlarına yönelik kitaplar, dergiler seçebilirsiniz. Özellikle okul öncesi dönem itibariyle, çocuğunuzla birlikte, kitapçılara, kütüphanelere gidip, yaşına uygun kitaplar arasından kendisinin tercihler yapması için yönlendirebilirsiniz. Seçtiği okuduğu kitaplar hakkında çocuğunuzla sohbet etmeniz, sorgulamadan, yargılamadan heyecanla merakla anlattıklarını dinlemeniz, çocuğunuzun kitaplara olan ilgisini artıracaktır.
      Sevgili anne baba, çocuklara kitap okuma sevgisini okuma alışkanlığını kazandırmak için, bunun önemini öncelikle anne-baba olarak farketmeli, bunu sadece sözlerimizle değil, davranışlarımızla da desteklemeliyiz. Çok basit birkaç detaya özen göstererek, çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilir, böylelikle de anlama, sorgulama becerilerini destekleyebilir, sosyal, duygusal, ruhsal, bilişsel gelişimlerini de olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
      Çok, çok, daha çok okuyan, bilgiyi sorgulayan, okuduklarıyla, bildikleriyle etrafına ışık saçan bireyler yetiştirmek temennisiyle…
Sevgiyle kalın;
Sultan UNCU