Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Abone Ol
   Bir çok aileyi kaygılandıran konulardan biri de mahremiyet eğitimidir. Aileler, özellikle artan cinsel istismar vakalarından dolayı, çocuklarını mahremiyet konusunda bilgilendirmek  istiyor fakat hassas bir konu  olduğu için de, ne zaman, nasıl başlayacaklarını belirleyemeyebiliyorlar.
       Öncelikle,  mahremiyet eğitimi, cinseyete özgü bir eğitim değildir, sadece cinsel eğitimle de sınırlandırılamaz. Mahremiyet eğitimi en belirgin haliyle bireye, ‘’bedenin sana ait’’ mesajını verir,  bireye ‘’kendi bedenini korumasını’’ öğretir.
     Mahremiyet eğitimi, çocukların cinsiyeti farketmeksizin hem anne hem de baba tarafından verilebilir. Bireysel  farklılıklar da göz önünde bulundurularak 2-3 yaş itibariyle yaşına uygun kısa ve net bir anlatımla başlanabilir; fakat asıl önemli olan ise çocuğa kendi davranış ve tutumlarımızla kazandıracağımız mahremiyet eğitimidir… bu da bence çocuğun dünyaya gelişiyle başlar.  
      Nasıl mı? Günlük hayatın içerisinde mahremiyet eğitimini çocuğumuza verebiliriz.  Çocuk bedeninin kontrolünü elinde tuttuğunda kendi mahremiyetini öğrenmesi, kendi bedenini korumayı öğrenmesi daha kolay bir hal alır. En basit örneği ile, çocuğunuz karnım doydu, yemek istemiyorum dediğinde, ona zorlamaya devam ettiğinizde, aslında onun sınırlarına giriyorsunuz, mahremiyetine saygınız olmuyor.  
Bunun yanısıra çocuğunuzun bezini değiştirirken, yalnız olmaya özen gösterilebilir, evin her yerinde her ortamda değil de, evde, odasında belirli bir yer çocuğun bezini değiştirme alanı olarak belirlenebilir. Ayrıca, çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun, üzerini değiştirirken, iç çamaşırını değiştirirken de aynı özeni ve aynı saygıyı göstermelisiniz.
       Odasına girerken,kapısını tıklamanız, yine kendisine ve sınırlarına gösterilen saygının mesajını verecektir çocuğunuza.
      Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun, dudaklarından öpmeyin, özel bölgelerine dokunmayın ve asla öpmeyin… ve hatta çocuğunuzdan izin alarak kendisini öpün… ‘’seni Öpebilir miyim?’’  diye sorun çocuğunuza… bunu seminerlerde ailelerle paylaştığımda ‘’bazen yapmayın o kadar da değil diyerek tepki gösterebiliyorlar’’  ben de ısrarla ‘’o kadar, gerçekten o kadar diyorum…’’ Bunu sormak sizi çocuğunuzla mesafeli yapmaz, tam aksine aranızda güvenli bir bağ güvenli bir alan oluşturur.
      Çocuğunuzdan izin alarak bu beden sana ait ve senin annen/ baban olarak sen izin vermiyorsan, rahatsız hissediyorsan kendini, hayır diyebilirsin mesajını veriyoruz. Size rahatça hayır diyebilen çocuğunuz, etrafındaki insanlara da çok rahat bir şekilde mesafesini belirleyecektir.
    Çocuklarınızın da bir birey olduğunu unutmayın lütfen, bir düşünün..  sizler kendi mahremiyet alanınız başkaları tarafından siz izin vermeden işgal edilirse, nasıl hissedersiniz?
    Çocuklar da aynı öyle hissediyorlar işte…
     Mahremiyet eğitimi önce aile de başlayacak, bunun için zaman kollamanıza gerek yok, çocuğunuza, çocuğunuzun bedenine her koşulda saygı duymanız bunu çocuğunuza hissettirmeniz, çocuğunuzla doğru iletişim kuruyor olmanız en büyük adımınız olacaktır.
  Sevgilerle;
  Sultan UNCU
sltnuncu@outlook.com