Cumhuriyetin Aydınlık Yüzü:BARTIN

Abone Ol


Gönül telimi titreten kentlerden biri de Bartın’dır. Bartın, 1991 yılında il yapılmıştır. Ne var ki,o,kasaba kimliğini henüz yitirmemiştir.
*
Bartın denice bende ilk çağrışan şehrin adını taşıyan gazetesi gelir. Dünyanın dört bucağında aboneleri olan bu gazete, aynı zamanda cumhuriyetle yaşıt olup, o dönemin en büyük üç yerel gazetesinden de biridir.1924’te Baba Cemal Aliş tarafından kurulmuş olup, Oğul Esen Aliş tarafından yönetilmektedir.Baba Aliş, TBMM’de vekillik de yapmıştır.
*
Akla gelen ikinci özellik Atatürk’e şükran günü düzenlenmesidir.Bir başka güzellik ise, hangi eve gitseniz mutlaka bir İsmet İnönü fotoğrafına rastlarsınız. Bugün iki vekili olan Bartın, ilçe iken vekiller, bakanlar, meclis başkanları da çıkarmıştır… Kurtuluş Savaşı’nda Cide’den alınan cephane Bartın-Devrek yoluyla cepheye gönderilmiştir. Kadınlar giysiler hazırlayıp cepheye göndermişlerdi.
*
Üçüncü özelliği de varsıl bir kültür ve folklorik birikime sahiptir. Bu yıl 20. kitap fuarına hazırlanmaktadır. Şairleri, yazarları, gazeteleri vardır. 3000 yıllık tarihiyle Amasra, eski yıllarda Ankara’nın sayfiyesi gibiydi. Bir ara yitirilen bu nitelik, şimdi doruktadır. Tiyatrosu, müzik korosu, türküleri, oyunları, söz yazarları, yerel ağız sözlüğü de vardır.
*
İl toprağa bağlı sanayi ve gıda, orman ürünleri,balıkçılık, limanıyla ithal ve ihraç olanaklarıyla da bilinir. Kolektif çalışma anlayışı gelişmiş bir ekonomisi vardır.
*
Sosyal yaşamında içe dönük, turizm değerleriyle dışa açık, aydınlık bir şehirdir. Evleriyle ünlüdür.Evlerin çatılarını kiremidi, duvarlarını kireci, temellerini çimentosuyla yaratır. “Galla Bazarı”ında her tür yöresel gıda sebze meyve kadınlar eliyle satılır. Pek çok yerel tatlara da sahiptir.
*
Ağaç oyma işleri gelişmiştir. Ağacı konuşturan bir Şevket Salcı’sı vardı; öylesine yazardı. Fuarlarda eşi Sevgi’yle bir renktiler. Çetin Asma, kentin belleği ve belgeliğidir. Servet Çınçın, tiyatroyu yönetir.Türkülerini Selahattin Çilsüleyman derlemiş, yazması ünlü (ki Ustası Tavit’tir), iğne oyalı gümüş işlemeciliği gelişmiştir.
*
“Bu ne sevgi ah, bu ne ıstırap”, “Yollar niçin bitmiyor ayrı geçen gün gibi” şarkıları, “DıvDıv” türküsü Bartın imzasını taşır. Erkan Aşçıoğlu’nun çalışmaları da Bartın’a varsıllık kazandırmıştır. Kitap Fuarı kurucusu Başkan Oğuz Pir, yerleştireni Rıza Yalçınkaya, sürdürücüsü de Cemal Akın’dır.

Not: 23-28 Kasım tarihleri arasındaki Bartın 20.Kitap Fuarı’na katılacağım.
Program şöyle:
26Kasım 2016 Saat 18.00
Sabahattin Yalkın(ŞİİR-SA ve Rıfat Ilgaz), Hidayet Karakuş (Günaydın Gül Yaprağı), Mustafa Kademoğlu- Yüzüm Bana Benzer