Zonguldak

Depremzede öğrencilerden maden işçilerine teşekkür

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü nedeniyle Maden Müzesi’nde düzenlenen programa katıldı. Deprem bölgesinde kahramanca görev yapan maden işçileri ve depremzede iki öğrencinin yaptığı konuşma salondaki herkesi duygulandırdı.

Abone Ol

18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü, Maden Müzesi’nde düzenlenen ‘Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah’ adlı programla kutlandı. Programa, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Yener Aslanbuğa, İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Köktürk, Müze Müdürü Seda Yılmaz, kültür müdürlüğü ve maden müzesi çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Deprem bölgesinde kahramanca görev yapan maden işçilerinin depremde yaşadıklarını anlatan sergiyle başlayan program, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Vali Tutulmaz, deprem bölgesinde görev yapan maden işçilerine bir kez daha teşekkür ettiğini söyledi.
MADEN İŞÇİLERİNE YAZILAN ŞİİRİ OKUDU
Ardından Bülent Ecevit Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde eğitim gören depremzede öğrenciler Ayşe Betül Sarıkaya ve Petek Şanlıdağ ile deprem bölgesinde görev yapan maden teknikeri İsmail Çetin ve maden işçisi Sinan Durdu birer konuşma yaptı. İlk olarak konuşan Ayşe Betül Sarıkaya, Hatay’da köylerindeki evlerinde ailesiyle birlikte depreme yakalandığını anlattı. Depremde yaşadıklarını anlatırken duygulanan Sarıkaya, bir depremzedenin maden işçilerine yazdığı şiiri de okuyarak şöyle dedi:
 “Madenciler yüzlerce insanı kurtardılar. Halk gerçekten onlara müteşekkir. Halktan gelen bir şiiri okuyacağım size. ‘Cenazenin sahibi, malın sahibi, mülkün sahibi korkudan eve giremiyor. Madenciler ne yüce insanlar, kendi kanının yapamadığını yapıyor. Hiçbir karşılık beklemeden canlarını ortaya koydular. Artçı depremler devam ederken enkaz altına geldiler. Bir can bir can dediler.’ Bunun gibi birçok sözler var elimde. Onlara minnettarız. Yengemi kurtaran, amcam ile kuzenimin cenazesine ulaşmamızı sağlayan Zonguldak’ın, Kozlu’nun madencileri. Onlara ailem adına çok teşekkür ediyorum.” dedi.
‘İYİ Kİ VARSINIZ’
Diğer öğrenci Petek Şanlıdağ ise kurtarma çalışmalarına katılan madencilerin yaptığı kahramanca görevlerin yanında madenci ailelerinin yaptığı fedakarlıklara dikkat çekti. Ailesiyle Zonguldak’a geldiklerinde deprem bölgesinde canla başla çalışan maden işçilerinin ailelerinin kendilerini biran olsun yalnız bırakmadığını anlatan Şanlıdağ, “Biz eve yerleştiğimizde kapımız hiç susmadı. Her akşam maden işçilerimizin aileleri bizlerin yanındaydı. Onlar bize destek oluyorlardı, eşleri ise deprem bölgesinde canla başla bir can daha kurtarmak için mücadele ediyordu. Hepsine teşekkür ediyorum. O zamanlarda beni en çok rahatlatan şey maden işçilerinin oraya gitmiş olmasıydı. Çünkü her ne olursa olsun konu işin ehline bırakmak lazım. Bu işinde ehli maden işçileriydi. Bu işi en iyi onlar yapabilirdi. Canları pahasına gece gündüz demeden çalışan, aylarca ailesinin yanına gidemeyen, daha fazla can kurtarmak için durmadan çalışan maden işçilerimiz iyi ki yanımızda oldunuz, iyi ki varsınız.” diye konuştu.,
MADENCİLER ANLATTI, SALON DUYGULANDI
Deprem bölgesinde görev yapan maden teknikeri İsmail Çetin ise madencilerin deprem bölgesinde kalpleriyle gönülden çalışarak kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyerek, “Depremin büyüklüğü bir takım sıkıntılar getirse de madenci bunların hiçbirinden etkilenmeden su ve elektrik yok demeden yüreğiyle kalbiyle hiç ara vermeden bir can daha fazla kurtarabilmek için canlarını ortaya koydular. İnşallah bir daha böyle bir şey yaşamayız ama maden işçisi her zaman bu tür felaketlerde ülkesinin ve milletinin yanında her zaman görevde olduğunu gösterdi.” dedi. Maden işçisi Sinan Durdu da deprem bölgesinde enkazdan kurtardıkları canları anlatırken duygu dolu anlar yaşandı. Zor bir görevde madencilik tecrübesiyle ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını anlatan Durdu, “Madencilik zor bir meslek. Zor meslek olduğu için aldığımız eğitimler var. Bu eğitimler sayesinde deprem bölgesinde güzel işler yaptık. Enkazlarda madencilikle öğrendiğimiz çalışmaları yaptık. Onlar sayesinde girilmez denilen yerlerden canlar kurtardık. Yüzlerce can kurtardık, keşke binlerce çıkartabilseydik. İnşallah Allah bizlere böyle acılar yaşatmaz. Yaşatırsa da madenciler olarak bizler buradayız.” dedi.
Program sonunda madencilerin konuşması salondakilere duygu dolu anlar yaşattı.