Rekabet Kurumu, bu kez de kırmızı et piyasasını mercek altına aldı. Etiketlerin sürekli değişmesi et tüketiminin giderek zorlaşması altındaki nedenler araştırıldı. İnceleme sonucuna göre kırmızı etteki problem rekabet karşı bir eylemden kaynaklanmıyor ama fiyatının sürekli artıyor olması sektördeki önemli bir yapısal soruna işaret ediyor. 

‘SON 10 GÜNDÜR FİYATLARDA BİR YÜKSELİŞ VAR’

Show Haber’e konuşan uzmanlar et fiyatlarındaki artışın sebebi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bunu manipülasyona bağlamak sektör yapısı gereği doğru değildir. Şu 10 gündür fiyatlarda bir yükseliş olduğu doğrudur. Süt fiyatlarının aşırı düşmesiyle birlikte sağılması gereken inekler kesime gitmişti. Elde edeceğimiz buzağıları da biz kaybettik. Bundan ötürü 2023 yılı ilk 10 ayında 684 milyon dolar civarında biz yurt dışından canlı hayvan ithal ettik. 

1 Aralıkta zorunluluk başlıyor 1 Aralıkta zorunluluk başlıyor

‘EN BÜYÜK SORUN FİYAT İSTİKRARININ SAĞLANAMAMASI’

Yapısal sorunumuz fiyat istikrarının sağlanamamış olmasıdır. Aşırı bir piyasada arz olduğunda fiyatlar maliyetin altına düşüyor. Arz yeniden düştüğünde de bu sefer de aylara yayılan, yayılması gereken artış bir anda oluyor.” 

MYNET

Editör: Bilge ÖZKUL