Genel

Düğün yapmanın maliyeti 500 bin lirayı aştı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı son dakika açıklamasında düğün sektörüne değindi ve yaşanan sıkıntılar ile masraflara değindi.

Abone Ol

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte gençlerin düğün hazırlıkları artmaya başladı. Düğün sektöründe bir canlılık beklediklerini söyleyen, esnafın hareketlilik beklediğini söyleyen Palandöken, "Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapma maliyeti beyaz eşyasından, kuaförüne, düğün salonundan organizasyon giderlerine 500 bin liranın üzerine çıkıyor. Gençlerin yuva kurmasının, tüm sevdikleriyle birlikte düğün yapma isteğinin önüne geçen maddi sebepler bu kredi desteklerinin artırılması ve çeşitlendirilmesiyle çözülecektir" dedi ve uygun kredilerin artması ve destekler verilmesi gerektiğini söyledi.

Seçimlerden sonra verilecek faizsiz evlilik kredisinin düğün sektöründeki hareketliliği daha da arttıracağını söyleyen Palandöken, "Sıcakların artmasıyla birlikte düğün sektöründe büyük bir canlılık bekliyoruz. Fotoğrafçı, düğün salonu, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, çeyizci, beyaz eşyacı gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Özellikle devletimizin açıklamış olduğu 2 yıl ödemesiz toplam 72 ay vadeyle 150 bin lira olarak vereceği evlenme kredisi desteği, evlenmeyi düşünen gençleri harekete geçirirken düğün sektörünün canlanmasıyla esnafımızı da olumlu yönde etkileyecektir" dedi.

DÜĞÜN MALİYETİ NE KADAR OLDU?

Günümüzde ortalama bir düğün yapmanın maliyetinin 500 bin liraya kadar çıktığını söyleyen Palandöken, beyaz eşya, kuaför, düğün salonu, organizasyon giderleri, ev eşyaları ile birlikte masrafların çok fazla arttığını söyledi ve "Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapma maliyeti beyaz eşyasından, kuaförüne, düğün salonundan organizasyon giderlerine 500 bin liranın üzerine çıkıyor. Devletimizin yeni evlenecek çiftlere vereceği faizsiz kredi desteği ve paketleri çeşitlendirmesinin piyasaya olumlu yansımasıyla beraber bu yıl geçen yılın evlilik verilerine göre en az yüzde 50 artış yaşanacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl 574 bin 358 çift dünya evine girmişti. Bu yılki düğün sezonunda her zamankinden daha umutluyuz" ifadelerini kullandı.

GENÇLER SADECE NİKAHA YÖNELİYOR

Evlenme yaşının her geçen sene yükseldiğini, kadınlarda 25, erkeklerde ise 28 olduğunu söyleyen Palandöken, "Türkiye genelinde hiç evlenmeyen vatandaşların sayısı geçen yıl 20 milyon sınırındaydı. Bunun en önemli sebepleri arasında eğitim, çalışma hayatı, kişisel korkulardan sonra maddi sebepler var. Kimi gençler yalnızca nikâh kıyarak tüm düğün masraflarından kaçmayı tercih ediyor. Gençlerin yuva kurmasının, tüm sevdikleriyle birlikte düğün yapma isteğinin önüne geçen maddi sebepler bu kredi desteklerinin artırılması ve çeşitlendirilmesiyle çözülecektir. Düğün için desteğin yanında ilk araba ilk ev gibi alımlar için de avantajlı destek paketleri sunulmalı" dedi.