Genel

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye destek !

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1 milyar dolar.

Abone Ol

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu'ndan son dakika kararı geldi. Gelen kararda Türkiye'de yaşanan depremlerde temel kamu hizmetlerini yeniden tesis etmek ve dirençli kırsal konutlar yapabilmek için 1 milyar ABD doları tutarında bir finansmanın onaylandığına yer verildi.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Sabah meydana gelen gelen deprem 7.6, gündüz saatlerinde meydana gelen deprem ise 7.5 büyüklüğünde oldu. Yaşanan deprem 11 ilde yıkıcı oldu.

Depremde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken depremin ekonomiye olan maliyeti ise 100 milyar dolardan fazla oldu.

DEPREM KONUTLARI, KAMU BİNALAR, KÖY EVLERİ...

Yaşanan yıkımın izlerinin silinmesi ve bölgenin yeniden kalkınması için Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi başlatıldı. Başlatılan proje ile sağlıktan belediye binalarına, kamu binalarından kırsal jkonutlara kadar tüm yapıların yeniden inşası sağlanacak. 14 milyon insanın yaşadığı 11 il söz konusu proje kapsamında olacak.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, söz konusu proje ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, “Dünya Bankası, depremlerin gerçekleştiği günden bu yana Türkiye’nin yanındadır ve afet riski yönetimi ve doğal afet sonrası yeniden inşa alanlarındaki deneyimlerini ve uzmanlık birikimini paylaşmaktadır. Bu devasa yıkım sonrasında devam eden çabaların birkaç yıl süreceğini ve önemli miktarlarda kaynak gerektireceğini iyi biliyoruz. Bu yolculukta, Türkiye'nin yanında olacağız ve etkilenen toplulukların yeniden inşasına yardım edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DOĞRUDAN HASAR 34 MİLYAR DOLAR

Açıklamanın devamına baktığımızda yıkımın büyüklüğüne yer verilirken, "Depremlerin gerçekleşmesinden hemen sonra Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen bir Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmin (GRADE) çalışmasında, doğrudan hasar maliyeti 34 milyar ABD$ olarak tahmin edilmişti. Bu tutar içerisinde, konut binaları toplam fiziksel hasarın yarısından fazlasını oluştururken, konut dışı binaların (sağlık tesisleri, okullar, kamu binaları ve özel sektör binaları gibi) payı yaklaşık yüzde 30, altyapı tesislerinin (yollar, elektrik, su temini) payı ise yaklaşık yüzde 20 olmuştur" denildi.

PROJE İLE EN ACİL İHTİYAÇLAR ÜZERİNDE ODAKLANILDI

Dünya Bankası Proje Ekibi Liderlerinden Bontje Marie Zaengerling ise söz konusu proje ile ilgili, “Milyonlarca depremzedenin geçici barınma tesislerinde ve konutlarda yaşadığını düşündüğümüzde, bu proje depremden etkilenen insanlar üzerinde en olumlu etkiyi yaratacak en acil ihtiyaçlar üzerinde odaklanmaktadır. Ayrıca, tüm bu yeniden inşa ve onarım çalışmaları, gelecekteki doğal ve iklimle ilgili afetlere karşı direnci sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

PROJE İLE NELER YAPILACAK?

Açıklamanın sonunda ise projeye ilişkin detaylı bilgiler şu şekilde verildi: "Dünya Bankası, afet riski yönetimi, belediye altyapısı, konut ve sağlık alanlarında Türkiye için önemli ve güvenilir bir ortaktır. Şu anda uygulanmakta olan diğer Dünya Bankası finansmanlı projeler arasında,  2020 ve 2021 yıllarındaki afetlerden etkilenen belediyelerde yeşil ve dirençli yeniden inşa çalışmalarını destekleyen Türkiye Deprem, Taşkın ve Orman Yangınları Acil Durum Yeniden İnşa Projesi; tehlikelere karşı kırılgan durumdaki şehirlerde dirençli konutları ve belediye altyapısını destekleyen İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi; okulların ve kamu binalarının dayanıklılığını güçlendiren Okullarda Afet Riski Yönetimi Projesi ve Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi ile bazı bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı birincil ve ikincil korunmayı iyileştirmeye yönelik Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi yer almaktadır.  Dünya Bankası, Türkiye’nin deprem sonrası yeniden inşa ve iyileştirme çabalarına yönelik destekleri koordine etmek için diğer kalkınma ortakları ile birlikte çalışmaktadır"