TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi  tarafından Valilik önü Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı. 

Törende, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem’de hazır bulundu. 

TMMOB Başkanı Erdoğan Kaymakçı şu ifadelere yer verdi; “4 Aralık, Dünya Madenciler Günü'nün hikayesi, ülkemizde yaşanan bir olaydan esinlenerek ortaya çıkmış ve bu özel gün, madencilerin zorlu çalışma koşulları karşısında gösterdiği birlik ve yardımlaşmanın simgesi olmuştur. Bugün, madencilik sektöründe çalışanları onurlandırmak, bu mesleği icra edenleri anmak ve madenciliğin toplumsal ve ekonomik önemini vurgulamak amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Milletvekili Avcı, Şehit Madencileri TBMM’de Andı Milletvekili Avcı, Şehit Madencileri TBMM’de Andı

Yıllar önce bir Pazar günü düzenlenen etkinlikte, Yönetim Kurulu Başkanımız, bu dönemdeki Seçkin İnce Efe'nin, madencilere ve meslektaşlarımıza hitaben yaptığı konuşmayı, bu etkinliğin ruhunu en iyi şekilde yansıtan bir konuşma olarak değerlendiriyorum. Madenciliğin, doğaya karşı verilen en zorlu ve karmaşık mücadele olduğu hepimizin malumudur. Madencilik üretiminde sorumluluklar zinciri çok yönlü ve güçlüdür. Örneğin, kazmacı, vurduğu her kazmanın yalnızca kendisinin değil, ocaktaki diğer arkadaşlarının da yaşamlarıyla ilgili olduğunu bilmelidir. Domuz bamcısı, güvenlik görevlisi, balıkçısı, betoncusu, elektrikçisi, kompresörcüsü kısacası tüm çalışanların, yaşamsal sorumlulukları birbirine bağlıdır.

Madencilikte mühendislerin sorumluluğu da son derece önemlidir. Öncelikle, ocakta çalışan tüm kişilerin hayatından mühendis sorumludur. Daha doğrusu mühendis, kendisine karşı bu sorumluluğu taşır. İnsan faktöründen sonra, maden mühendisi ve madenciler, doğal kaynağın verimli bir şekilde işletilip işletilmediği konusunda sorumluluk taşırlar. Çünkü madenlerimiz, bir kez yerinden çıkarıldıktan sonra tekrar yerine koyamadığımız doğal kaynaklardır ve onlarda gelecek hakkı da vardır. İşte bu noktada sorumluluklar, mühendislerden yöneticilere, yöneticilerden planlamacılara ve politikacılara kadar uzanır. Gerçekten, zor ve büyük sorumluluk isteyen bir meslektir. Madenciler, gemiciler gibi çalışırken türkü söylemezler, çünkü ocakta türkü söylemek için ayrı bir soluk yoktur. İşte bizleri bu meslekte güçlü kılan ve bir bütün oluşturan bu sorumluluk ve zorluklardır. İş başında türkü söyleyemeyen bizler, bu meslekle güçlü bir şekilde ayakta dururuz. Biz madenciler, açık alanda ya da yerin yüzlerce metre altında üretimin her alanında çok iyi çalışırız. Ürettiğimiz maden ve kazandığımız para, emek ve alın terimizdir, ıslahımızdır. Madencilerimiz yerin yüzlerce metre altında, gün ışığının uğramadığı yerlerde canı pahasına çalışırken, birlik ve beraberliğin gücünü her gün ortaya koymaktadır. Ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak için büyük bir özveriyle emek vermektedirler. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla, bu zorlu mesleği icra ederken hayatını kaybeden işçisinden mühendisine kadar tüm madencilerimizi saygıyla anıyor, şunu bilerek ifade etmek istiyoruz: Halen, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda tüm önlemlerin alındığı çalışma ortamlarının oluşturulması, madencilerin ve ailelerinin huzurlu bir yaşam sürmesi, hepimizin en büyük dileğidir” dedi. 

Muhabir: Aytaç Öztürk