Hal böyle olunca atalarımız bu ağacın meyvesinden oldukça fazla faydalanmıştır. Dutun reçeli, pekmezi yapıldığı gibi şırası, şerbeti,şurubu dahi yapılırdı.
Köy usulü dut pekmezi yapımı oldukça meşakkatlidir fakat aynı oranda da bire bir şifa kaynağıdır.
Dut ağacından çarşaf serilerek toplanan meyve kazanlara alınarak kaynatılıyor. Dutun kıvamına göre su ekleniyor. ( 50 kilo duta 10 litre su ) 1 saat odun ateşinde kaynadıktan sonra bir küfe yardımı ile suyu süzülüyor. (Küfenin içine bazıları torba yerleştirirler ) Süzülen sıvı artık bir dut şırasıdır . Elde edilen şıra tekrar kaynamaya alınır. Arada üstünde oluşan köpük alınır. Kaynayan şıra pekmez kıvama geldikten sonra ocaktan çekilir. Eğer pekmez haline gelmeden üstüne ayrı bir yerde unla karıştırılan şıra eklenirse Dut pestili elde ediliyor.
Dut pekmezinin evde yapılışı daha pratiktir.
Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih