Çaycuma Belediyesi, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Bilal Emektar ile bir söyleşi düzenledi. Çaycuma Belediyesi Çarşamba Salonu’nda yapılan ve çok sayıda öğrencinin yanı sıra Çaycumaspor futbolcularının da katıldığı etkinlikte, “Fiziksel Aktivite, Beden Eğitimi ve Spor” başlığı altında bir sunum yapan Dr. Emektar, konuşmasına fiziksel aktivite yapılması için 12 nedeni sayarak başladı. Emektar, “Fiziksel aktivite, kasları güçlendirir, obezite ve diyabet riskini azaltır, kalp ve ruh sağlığına iyi gelir. Bilinçli hareketler kemikleri güçlendirir, uykusuzluğu önler. Kanser riskini azaltır, kolesterolün yükselmesini önler. Sindirimi kolaylaştırıp yaşlanmayı geciktiren fiziksel aktivite, kendimizi enerjik ve iyi hissetmenizi sağlayarak akademik başarınızı da artırır.” dedi. Fiziksel aktiviteyi günlük yaşam içerisinde kas ve eklemler kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlayan Dr. Emektar, bunların neler olduğunu ise yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelip kalkma kol-bacak, baş-gövde hareketleri gibi örneklerle açıkladı.

İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ VE AKADEMİK BAŞARISINI ARTTIRIR

Fiziksel aktiviteler her yaşta bireylerin sağlığı için yararlı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Emektar, “Küçük yaşlardan itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazanmak, günlük yaşamın bir parçası haline getirmek ileride karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının azalmasında büyük önem taşır. Fiziksel aktivite, ergenlik döneminde karakter gelişimini olumlu etkilerken yetişkinlik döneminde fiziksel ve zihinsel hastalıklara karşı korur. Yaşlılık döneminde ise kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Fiziksel aktivite ayrıca mental sağlığı geliştirir, kaygı ve depresyonu azaltır. Davranış, disiplin ve sorumlulukları geliştirip sorumluluk ve paylaşma duygularını geliştirir. Tüm bunların sonucu olarak insanların yaşam kalitesini ve akademik başarısını arttırır. Fiziksel aktivitenin beden sağlığımız üzerine de çok olumlu etkileri vardır. Örneğin kas kuvvetini korur ve arttırır. Vücut düzgünlüğünü korur ve kalp ritmini düzenler. Aktivite ayrıca, sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısının oluşturulmasına ve devam ettirilmesine yardımcı olur. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireyler sigara ve diğer bağımlılıklardan kurtulma konusunda daha başarılıdır. Hareketlilik, vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesine yardımcı olur, metabolizmayı da hızlandırır. Damar yapısına etkileri nedeniyle bunama denilen erken demans ve şizofren gibi hastalıkların yanı sıra beyin damar hastalıkları ve kalp krizini önler, obezite ve şeker hastalığı riskini azaltır.” dedi.

BEDEN EĞİTİMİ, AYNI ZAMANDA, KİŞİLİĞİN DE EĞİTİMİDİR

Konuşmasına, fiziksel aktivitenin, insanların, ruh ve sosyal sağlığı üzerine olan etkilerini açıklayarak devam eden ZBEÜ BESYO Dr. Öğr. Üyesi Emektar, “Fiziksel aktivite kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkileriyle bedeni ile barışık, özgüvenli bireyler yaratır. Olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirirken kendilerini iyi hissettirerek, enerjik kalmalarını sağlar. Beden eğitimi,  bireyin beden sağlığını ve becerilerini geliştirmeye yönelik, esnek kurallara dayalı, oyun, jimnastik ve spora özgü alıştırmaların tümünü kapsayan bir etkinliktir. Beden eğitimiyle karıştırılan spor ise önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı kişisel eğlence veya başarıya ulaşmak için yapılan fiziksel ve zihinsel aktivitelerin tümüdür. Beden eğitimi ve sporun tüm amacı insanın ruh ve beden sağlığını korumak, böylece sağlıklı bir toplum oluşturmaktır. Türk eğitim sisteminde beden eğitimi, Atatürk ilke ve inkılâpları, anayasa, Türk Milli Eğitimi Temel Kanunu doğrultusunda, genel eğitimin tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçasıdır.  Beden eğitimi, aynı zamanda, kişiliğin de eğitimidir. Eğitim sistemimizde, öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınarak sağlıklı, mutlu, iyi ahlaklı, üretken, milli kültür değerlerini ve demokrasinin temel ilkelerini benimsemiş fertler olarak yetiştirilmeleri için en önemli araç olarak yer almaktadır.” dedi.

Yolcu otobüsü kaza yaptı! Ölü ve yaralılar var! Yolcu otobüsü kaza yaptı! Ölü ve yaralılar var!

SPOR İNSANLARI KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN VE BAĞIMLILIKTAN UZAK TUTAR

Nitelikli insan gücünün, sağlıklı olmadan verimli olamayacağını dile getiren Dr. Emektar, sözlerini, “Spor, ulusal ve uluslararası barış, dostluk, hoşgörü ve işbirliğini sağlar. Kişilik ve karakter gelişimine katkıda bulunan spor, insanlara, birlikte çalışma gücü, güçlü bağlar kurabilme ve takım ruhu kazandırır. Düzenli spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudu hastalıklara karşı daha dirençli kılar. Sporun en güzel yanlarından biri de, insanları kötü alışkanlıklardan uzak tutmasıdır. Tütün ve madde bağımlılığından korunmada önemli bir rol üstlenen spor, ayrıca bağımlılıktan kurtulmada ek terapi olarak da görülmektedir. İnsanların çalışma ortamlarında yaşadıkları stres ve baskılardan kurtulmalarında bir araç olan spor engelli bireyleri topluma kazandırır. Beden eğitimi ve spor, insanların kişiliğini olumlu yönde geliştirir, mücadele ve dayanma gücünü arttırır. Kendini ifade etme ve neleri gerçekleştirebileceğini ispatlama konusunda imkânlar sağlarken çözüm üretebilme, uyum sağlayabilme ve anında karar verebilme özelliklerini geliştirir, bireylerin topluma kazandırılması ve sosyalleşmesinde katkıda bulunur.” ifadeleri ile sürdürdü.

DÜZENLİ YAPILAN EGZERSİZLER DÜŞÜNME BECERİLERİNİ GELİŞTİRİP İRADEYİ KUVVETLENDİRİR

Konuşmasında spor ve beden eğitiminin fiziksel ve zihinsel faydalarına da yer veren Dr. Öğr. Üyesi Emektar, konuşmasının son bölümünde, “Spor ve beden eğitimi, sağlıklı kilo alma veya verme planlaması ile kemik sağlığını, bağışıklık sistemini ve metabolizma hızını iyileştirebilir. Kardiyovasküler dayanıklılığı artırırken kas hacminin artmasıyla kas iskelet sistemi sağlığını destekler, bu da günlük aktiviteleri yapmamızı daha kolay getirir. Sporun zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini incelediğimizde ise, düzenli yapılan egzersizler düşünme becerilerini geliştirerek iradeyi kuvvetlendirir ve zekâyı geliştirir. Stresten uzaklaşarak, depresyon ve kaygıyı azaltırken özgüveni artırır. Spor ve beden eğitiminin En olumlu etkilerinden biri de sınav stresinden uzaklaştırarak akademik başarıyı kolaylaştırmasıdır. Sonuç olarak; düzenli fiziksel aktivite ve spor, yaşam kalitesini artırmanın en etkili yollarından birisidir. Düzenli fiziksel aktivite ve spor eşittir sağlıklı bir toplum demektir.” şeklindeki ifadelere yer verdi.

ZBEÜ BESYO’YU DA TANITTI

Konuşmasını, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” ve “ Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözlerini perdeye yansıtarak tamamlayan Dr. Emektar, salondan gelen bir soru üzerine görev yaptığı ZBEÜ BESYO’yu da tanıttı. Öğrencilere, antrenörlük eğitimi ve  beden eğitimi ve spor öğretmenliği programlarını anlatarak tercih etmeleri durumunda hem sağlıklı bir yaşama kavuşacaklarını, hem de birçok alanda iş olanağına kavuşacaklarına ifade ederken programların 4 yıllık eğitim süreci olduğu bilgisini de ekledi. Çaycuma Belediyesi Başkan Vekili Sezai Bilici, söyleşinin sonunda Dr. Bilal Emektar’a, günün anısına bir plaket sunarak teşekkür etti.

Kaynak: Bülten