TTK sevilen ismini kaybetti TTK sevilen ismini kaybetti

İşte o rapor
Okullarımızın tamamında kadrolu yardımcı hizmetli ihtiyacı bulunmaktadır. Yardımcı hizmetli ihtiyacı İŞKUR bünyesinde Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici personel alımıyla giderilmekteydi. Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 9 ay süreyle çalıştırılıp asgari ücret oranında maaş alan personel yerine bu yıl İş Gücü Uyum Programı (İUP) üzerinden personel alımı yapılacak. İş Gücü Uyum Programı kapsamında günlük 566 TL'ye okullarda haftada 3 gün çalışacak personel alınacak. 566 TL ‘cep harçlığı’ ile haftada 3 gün çalışacak olanlara yol ve yemek parası verilmeyecek. Sadece Genel Sağlık Sigortası primi yapılacak, sigorta emekliliğe yansımayacak. Söz konusu program emekçiler için ucuz iş gücü, daha fazla yoksulluk, geçim derdi, stres, huzursuzluk, adaletsizlik demektir. Haftada 5 gün, kimi okullarda ise Destekleme ve Yetiştirme Kursları nedeniyle 7 gün eğitim-öğretim devam ederken haftada 3 gün çalışacak personel ile okulların temizliği nasıl yapılacak? Geçici personel alımıyla okulların temizlik sorununda aksamalar olmaktadır. Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımıyla sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalıdır. Ayrıca okullarda güvenlik personeli yoktur.
Okullarımızın temel gereksinimlerinin karşılanabilmesi için okullarımıza kaynak aktarılmalıdır.
Özellikle ekonomik krizle birlikte hızlı artan yoksullaşma, öncelikle en hassas durumdaki çocukları etkilemiştir. Çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir. Yine Çaycuma’da az sayıdaki okul dışında öğrenciler içilebilir, sağlıklı ve temiz suya da ücretsiz ulaşamamaktadır.  Okullarda tuvalet dışında temiz ve içilebilir nitelikte suya erişim için çeşmelerin oluşturulması gerekmektedir. Tüm öğrencilere ücretsiz ve sağlıklı bir öğün yemeğin verilmesinin yanı sıra öğrencilerin içilebilecek nitelikte, temiz ve sağlıklı suya ücretsiz ulaşmasını sağlayacak çalışmaların başlatılması gerekmektedir. 
Çaycuma Atatürk İlkokulu binasının bir bölümü ve Filyos Melek ve Ahmet Şanlı Anadolu Lisesi binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmıştır. Atatürk İlkokulunda ikili eğitime geçilirken Filyos Melek ve Ahmet Şanlı Anadolu Lisesi öğrencileri Hisarönü Seçil Şanlı Ortaokulu binasında eğitim öğretime devam etmektedir. “Bakanlığımız tarafından Yık-Yap Projesi kapsamında yeni bina yapımına hızlı bir şekilde başlanacaktır.” denilmesine rağmen yıkılan okulların yeniden yapılmasına başlanmamıştır.
Milli Eğitim tarafından Çaycuma Pehlivanlar Mahallesi’nde ilkokul yapılması projesi yıllardır vardır ama ilkokul bir türlü yapılmamaktadır. Prof. Dr. Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde Çaycuma TSO Fen Lisesine 150 kız ve 150 erkek olmak üzere 300 yatak kapasiteli bir pansiyon yapılacağı, yine Çaycuma’da 16 derslikli ilkokul yapılacağı belirtilmişti. Sözü edilen binalar yapılmamıştır. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesine yeni bir pansiyon binasının yanı sıra nüfusu her geçen gün artan Pehlivanlar Mahallesi’nde ilkokul ve ortaokul binasına ihtiyaç vardır. TOKİ ve Nadır bölgesinde de ilkokul ve ortaokul binalarına ihtiyaç vardır. 
Çaycuma Şehit Aydın Berber Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren Anadolu Lisesini dönüştürülmüştür. Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi eski bir yapı olduğu gibi derslik sayısı da azdır. Çaycuma Oktay ve Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinin proje okulu olması ve sınavla öğrenci olması nedeniyle Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi var olan talebi karşılayamamaktadır. Nüfusu her geçen gün artan Çaycuma’da yeni bir Anadolu Lisesi binasına ihtiyaç vardır.
2022-2023 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde açılan Çaycuma Bilim ve Sanat Merkezi, eski Çaycuma İmam Hatip Ortaokulu binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Söz konusu bina İmam Hatip Derneğine aittir. Donanımlı Çaycuma Bilim ve Sanat Merkezi binasına ihtiyaç vardır. 
Çaycuma Rehberlik ve Araştırma Merkezinin mevcut binası ihtiyacı karşılamamaktadır. Test odası, çocuk oyun odası, personel odası ve bekleme salonu yoktur. Çaycuma Rehberlik ve Araştırma Merkezi için yeni bir binaya ihtiyaç vardır. 
Sanayi sitesinde Milli Eğitime ait olmayan bir binada faaliyet gösteren Çaycuma Mesleki Eğitim Merkezi binası ihtiyacı karşılamamaktadır. Mesleki Eğitim Merkezi için yeni bir binaya ihtiyaç vardır. 
Yeni açılan Çaycuma Şehit Hasan Yağlı Özel Eğitim Anaokulu için yeni bir binaya ihtiyaç vardır. 
Çaycuma Ayça Yazıcıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu I. ve II. Kademe ile Çaycuma Özel Eğitim Meslek Okulunun mevcut binaları yeterli değildir. 
Çaycuma Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi prefabrik binada eğitim-öğretime devam etmektedir. Sağlıklı bir biçimde eğitim-öğretim faaliyetinin devam edebilmesi için yeni bir binanın yapılması gerekmektedir. 
Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi, Şehit Hasan Yağlı İlkokulu, Saltukova Gazi Ortaokulu ve Saltukova Çok Programlı Anadolu Lisesi binalarında su yalıtımı ve drenaj sisteminin olmaması nedeniyle binalar kar ve yağmur suyunun aşındırıcı etkisine maruz kalarak zarar görmektedir. Bu okullarımızda çok acil bir şekilde su yalıtımı ve drenaj sisteminin yapılması gerekmektedir.
Tarihi binasıyla Çaycuma’nın önemli yapılarından biri olan öğretmenevinin eksiklikler nedeniyle sağlıklı koşullarda hizmet verememesi üzerine Çaycuma Kaymakamlığı, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü, Çaycuma Belediyesinin katkılarıyla tadilat çalışması başlatılmıştır. Öğretmenevi bahçesinde hizmet verilirken tuvaletler kullanıma açılmamıştır.   Çaycuma’da 1200’ün üzerinde eğitim çalışanın bulunmaktadır. Çaycuma Kaymakamlığı başta olmak üzere çok sayıda kurumun birçok etkinliğini öğretmenevinde yapmaktadır. Öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının, emekli öğretmenlerin eş ve çocuklarıyla birlikte öğretmenevinden yararlanması için eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Ayrıca Çaycuma’da yeni bir öğretmenevi binasına da ihtiyaç vardır. 
Birkaç okulumuz haricinde okullarımızda çok amaçlı salon, teknoloji ve tasarım dersi atölyesi, spor odası, görsel sanatlar atölyesi, müzik odası ve kapalı spor salonu gibi bölümler yoktur. Yine çok sayıda okulumuzda kimya, biyoloji, fizik ve fen laboratuvarı yoktur. 
Köy okullarındaki birçok ana sınıfında yardımcı personel bulunmamaktadır. Tüm ana sınıflarına yardımcı personel verilmelidir.  
Özellikle köy ve beldelerdeki taşıma kapsamındaki öğrenciler servis olmaması nedeniyle okullarda açılan DYK kurslarına katılamamaktadır. 
Birleştirişmiş sınıflı ilkokulların bir kısmında temizlik, kalorifer vb. işlere bakacak personelin olmaması nedeniyle bu işleri öğretmenlerimiz yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum öğretmenlerimizin iş yükünü artırırken eğitim, öğretimde de aksamalara neden olmaktadır. Bu okullarımıza yardımcı hizmetli ataması yapılmalıdır. 
Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesinin yanındaki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) erkek öğrenci yurdu, yeni yurt binasının yapılması nedeniyle boşaltılmıştır. Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi öğrencilerinin bir kısmı Çaycuma’nın belde ve köylerinden taşımayla gelmektedir. Boşaltılan binanın gerekli tadilat çalışmasının yapılarak Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi pansiyonu olarak kullanılması öğrenci velileri tarafından talep edilmektedir. “

Kaynak: HABER MERKEZİ