Elpek Bezi, Batı Karadeniz Bölgesi'nde bir zamanların tarım ürünü olan Keten'in liflerinden yüzlerce hatta binlerce yıldır üretilmiştir. Antikçağlarda ketenden ürettiği yelken bezi ve dokumalarıyla ünlenen Karadeniz Ereğli, Karadeniz kıyısında dağlarla çevrili bir bölge olduğundan, yıllık nem oranı Ülkemizin diğer bölgelerine göre daha yüksektir. Bu nedenle, insan vücudunun nemden etkilenmesini önlediği bilinen ketenden elde edilen Elpek Bezi yüzyıllardır giyim malzemesi olarak bu bölgede kullanılmıştır.
Antikçağ yazarları, Karadeniz Ereğli halkının günlük yaşamını anlatırken; ketenden dokunmuş, vücudun tamamını kaplayan, bol ve bükümlü elbiseler giydiklerini ve bu durumun kenti şiirsel bir atmosfere büründürdüğünü anlatmıştır.
Elpek Bezi, yörede sanayinin gelişmesiyle, dokumacılıktan ve buna paralel olarak keten tarımından vazgeçilinceye kadar önemini korumuştur. Keten ipliğinin, elde edilinceye kadar geçirdiği uzun ve zahmetli yolculuk, üreticiyi bu bitkiden ve dokumasından vazgeçiren bir diğer faktör olmuş, Türkiye'de gelişen tekstil teknolojisi ve ürünleri ile rekabet edemeyen Elpek Bezi tarih sayfaları arasında kaybolmaya yüz tutmuştur.
1940–1950 yıllarında kaybolma sürecine giren Elpek Bezi, yaklaşık 50 yıl aradan sonra yeniden canlandırılıp yaşatılmaya başlanmıştır. Karadeniz Ereğli'de 1960'lı yıllar öncesi köylünün geçim kaynağı ve giyim malzemesi olan keten ve elpek dokuma ürünleri, 1995 yılından sonra çeşitli girişim ve desteklerle yeniden canlanmaya başlamıştır. 
Karadeniz Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesi'nde bulunan dokuma tezgahları, yıllar önce kullanılan orijinal şekillerine sadık kalınarak yeniden hazırlanmıştır. Yörede yaşayan kadınların hem aile ekonomilerine hem de yöresel kültüre destek veren el emekleri ile dokunan Elpek Bezi, Türkiye'nin seçkin giyim firmalarına hammadde olarak satılmaktadır. Ayrıca ilçeye gelen ziyaretçiler için bu özel dokumadan üretilmiş örnekler, ilçe merkezinde sahil bandı üzerinde yer alan Elpek Evinde, sergilenerek satışa sunulmaktadır.
Bunun yanısıra Kdz. Ereğli’nin dokuması olan elpek bezini yaygınlaştırmak için İlçemiz Halk Eğitim Merkezi ve ADEM (Aile Destek Merkezi) projesi işbirliği ile açılan kurslarda kadınlarımıza dokuma eğitimi verilmektedir. Elpek dokuyan kadınlarla birlikte “Elpek Dokuyan Eller Kooperatifi” kurularak bu yöresel dokumanın öğrenilmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunulmakta, Eğitim Merkezi ve ADEM projesi işbirliği ile Kdz. Ereğli askerlik şubesi yani eski konakta şal, runner, yastık, çanta, takımlar, banda, kilim, hediyelik dokumalar gibi ürünler beğeniye sunulmaktadır.

Polisten dev operasyon! Çok sayıda gözaltı var Polisten dev operasyon! Çok sayıda gözaltı var

Editör: Sercan Yıldırım