Emeklilere seyyanen zam müjdesi gelir mi? Seçime son bir hafta kala AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun açıklamalarıyla seyyanen zam iddiaları yeniden kuvvetlendi. Akbaşoğlu, bugünkü mitinge göndermede bulunarak "Cumhurbaşkanımızı dikkatle dinleyelim" dedi. SGK Uzmanı İsmail Sevinç ise seyyanen zamda 5 bin TL rakamını beklemediğini söyledi. İşte detaylar...
SGK Uzmanı İsmail Sevinç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın promosyon açıklamasına değinerek, "Promosyon dediğimiz şey şu, sizin bir maaşınız var bankada, Banka sizin kredibilitenize veya sizden ne kazancağınıza bağlı promosyon veriyor." dedi.
Sevinç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kamu sektöründe çok yaygındır. Memurlar filan da alır. Bankalar emeklilerin maaşı karşılığında promosyon veriyor. Bütçe dışında bu. Aylıkların yüzde 33'ü kamu bankalarında. Özel sektör de 5 bin ila 15 bin arası veriyor."
"36 ay bankada kalmanız gerekiyor. Eğer erken çıkarsanız aldığınız kısmı iade etmeniz gerekiyor. Banka değişikliklerinde bazen bloke konuluyor. Yeni emekliler de alacak."
ÖZEL BANKALAR RAKAMI YUKARI ÇEKER Mİ?
"Rekabet olabilir, rakamları biraz yukarı çekebilirler. 15 bin TL sınırını çok geçeceğini sanmıyorum."
SEYYANEN ZAM GELİR Mİ?
"Bütçe açısında çekinik davranılıyor. Bayram ikramiyeleri 3 bin TL oldu. Emeklilere ek zamda da küçük bir bantta hareket edildi. Beklenen seviyede değildi."
"Bütçede emekliler yeterince öncelik değil. 2020'de emekli maaşlarının bütçeye oranı yüzde 31'di. Şu anda emekli maaşlarının bütçeye oranı yüzde 21. Kaldı ki ilave yük olarak EYT de geldi."
"Emekli belli bir bantta tutuluyor. Verilen şey de çok sınırlı olarak veriliyor. Kaynaklar bu alanda kullanılırsa yüksek gider oluşturacağı düşünülüyor. Geçmişteki kadar verilseydi en az 600-700 milyar lira emekliye ilave bir bütçe oluşturulabilirdi. Bu da 5 bin TL ilave zam olurdu."
MÜJDE GELECEK Mİ?
"5 bin TL ek zam açıklamasını çok küçük bir ihtimal olarak görüyorum. Seyyanen zam yapılsa bu zaten seçim öncesi kanunlaşırdı diye düşünüyorum."
"Bu vaade dönüşebilir. TÜFE oranında gidecek gibi. TÜFE oranında giderse diğer ücretlerle makas çok açılıyor. Emekli hayati olarak seyyanen zam yapmanız lazım. Bundan sonra bir daha yakalayamazsınız."
EMEKLİLİKTE 2008 AYRINTISI
"2008'den sonra emekli olanların dezavantaj mı?" sorusuna da Sevinç şu yanıtları verdi:
"Onlar çok dezavantajlı. Onlara ben bazen üzülüyorum. Emekli olacağı zaman maaşları çok düşük. Aylık bağlama oranları çok daha düşük, hele ki memurların. Şu anda bir emekli öğretmen 24 bin 600 alıyor. 2008 sonrasında giren 17. 951 lira maaşı. Arada 7 -8 bin lira fark olacak. Sebep ne kanun değişikliği. Bunun kesinlikle düzelmesi lazım."
"2033 gelip kimse emekli olmadığı için şu anda kimse farkında değil ama 2008 sonrası işe girenler için emeklilik sistemi gerçekten çok refah vaat etmiyor."