İşte o yazı:
Bana belediyeden bir tane yetkili, Kapuz Plajına giriş ücreti alınmasının kanuni gerekçesini gösterebilir mi ?
Anayasaya göre Kapuz plajı girişinden ücret alınamaz.
Zonguldak'ın geçmişten gelen bürokratik faşizmin son örneği Kapuz Plajıdır. Daha önce TTK bir çok araziyi zapt etmiş ve Zonguldak Merkez'de bir hegemonya kurmuştu. Kapuz plajları da bunlardandı. Resmen EKİ Plajı deniliyordu.
Bu absürt geleneği şimdi belediye sürdürüyor.
Kendilerini Sosyal Demokrat olarak gören CHP'li belediye yöneticilerinin değil zam yapması, Kapuz plajını işletmesi bile kanuna aykırı.
Sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden, plajlara girişte ücret alınması, yasalara tamamen aykırı.
Yine kanunlara göre plajların çevresi tel örgü, duvar ya da başka yöntemlerle kapatılamaz. Böylesi bir uygulama hem Anayasaya hem de Kıyı Kanunu'na aykırıdır.
Bir başka kanunsuzluk; Plajda kär amacı ile satış yapılacak işletme binalarıdır.
Kapuz plajında, dalganın vurduğu yerden 50 metre ilerisine kadar hiç bir yapı barındırılamaz.. Sadece halk yararına benzeri spor amaçlı, sosyal mekanlar faaliyet gösterebilir. Bazı yarışmalar için kullanılabilir.
Kapuz plajında girişte ücret almadan , sahil kullanılırken şezlongdan ,duşa kadar çeşitli hizmetler veriliyor ve bunun karşılığında ücret alınsa bile ; uzmanlara göre bu yasal olmakla birlikte, bu hizmetlerden kullanmanın fiili olarak dayatılması yasal değil.
Plajın temizliği yapılıyor olması da ücret alınmasına sebep olamaz. Zaten vatandaşların çoğu çöp vergisi ödüyor. Sokakları süpürürken yolda yürüyen insanlardan çöp parası alınmadığına göre; belediyelerin kumsal temizliğinde ücret talep etmesi de sosyal belediyecilik açısından uygun gözükmüyor.
Bu anlayış ile Göbü köyü muhtarı da tutar Göbü sahilinde girişlerden ücret talep edebilir. Gerçi geçmişte bu da denenmişti. Türkali Muhtarlığı bir ara kafasına göre sahile giriş ücreti koymuştu. Şikayet üzerine bu kaldırıldı. Çünkü yasal değildi. Kanun aynı kanun. Belediyelerin olmadığı yerde muhtarlık , diğer yerlerde belediyeler aynı kanuna tabi değil mi ?
Tahsin Erdem seçim çalışmalarında sürekli sosyal demokrat olduğundan ve sosyal belediyecilikten bahsetmişti.
Sosyal demokrat olmak ile sosyal belediyeciliğin arasındaki farklılık başkanın şapkasını yere düşürür. İlk “sosyal belediyecilik nasıl olur” bunu bir kavramalı.
Sosyal belediyecilik anlayışı olan başkanın, yıllardır yanlış uygulanan bu yöntemi kaldırıyorum demesi lazımdı.
Halkın gözünde bu yanlış ,kanunsuz uygulamayı kaldırdığında alacağı taktir ile ; zaten halkın olan bir alana girişten aldığı paraya, üstüne üstelik zam yapan bir başkan imajı aynı olabilir mi ?
Senenin 3 ayında insanlardan 30 TL alması belediyeyi ihya mı edecek yani !
Üstelik Hak Gaspı ile elde edilen kazanç, bir suç.
2017 yılında 100 metre ileride, Tersane plajında zamanın valisi Ahmet Çınar , oradaki tüm yapıları hangi kanuna göre yıkmıştı ? Kıyı Kanuna göre. Tersane plajına kanun var da Kapuz Plajına yok mu ?
Tahsin Erdem şu ana kadar sıradan bir başkan olduğu izlenimi yaratıyor.
Daha hiçbir ayrıcalıklı özeliğini göremedik.
Hep aynı şeyleri yaşamaktan bıktık. Zonguldak Belediyesi bu yüzden bir kısır döngü içinde .Aynı tip bir bakış açısına sahip başkanların yönetiminde sürekli kendini tekrarlıyor.
Erdem’e gönderme: ‘ZAMMI BIRAK, DAM BİLE YAPAMAZSIN’
Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem’e gönderme yaparak, “Zammı bırak, dam bile yapamazsın” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir