İnsanları yaşadıkları çağlar üzerinden belirli sınıflara ayırarak isimlendirmek ve o isimlerle nitelendirmek, yeni bir buluş değil elbette. Yaşamakta olduğumuz son çağa gelmeden önce, tarihin insanla ilgili notlarına kısa bir göz atalım.
Her çağda insanoğlu kendini keşfetmiş ve meziyetleri sayesinde yaşadığı çağa katkı sağlamıştır. Bununla birlikte kendini modernize ederek geliştirebilmiştir, en azından buna yetisi olduğunu keşfetmiştir.
İlkel çağlardan başlayarak kendini geliştirmeyi başaran insanoğlu, hazıra konacak olanlara, tembellere suya sabuna dokunmayanlara dahi katkı sağlamıştır. Yeni buluşlar, yeni arayışlara yol aralamıştır. İşleyiş, bir şekilde kendini programlamış ve yoluna devam etmiştir.
Tarihin söz ettiği İlk insansı varlıklara gelince.
Uzaydan geldiklerine inanılan ve boyları neredeyse beş metreyi bulduğu söylenilen Anunnakiler ilk insansı yaratık olarak tarihsel dokümanlarda kendine yer bulmuştur. Tabi ki bu Evrime inananlar için arşivde duran en eski İnsansı varlıklar bilgidir.
Homo Sapienslar ise (ilk modern insan) bilim insanlarının ortaya koydukları bir başka insan türü olarak yine meraklıları için tarih notları arasında yerini bulmuştur. Çağlar arası yolculuklarda İnsanoğlunun neler yaşadığı, nasıl evrim geçirdiği, görsel ve yazılı metinlerle yol göstericiliğe katkı sağlamaya devam etmektedir.
Bunun için bu konularla ilgilenenlere kaynakça olarak naçizane araştırmacıakademisyenlerden yakın tarihte kaybettiğimiz Arda Kısakürek ve Evin Esen Kısakürek arşivini önerebilirim.
Okumaktan, öğrenmekten keyif aldığım 28 kitaplık bir seri Google dan çok kolay ulaşarak meraklısına ücretsiz hizmet vermekte.
Birde Neandertaller var ki oda evrimleşmiş insanlar kategorisinde yerini alan homo yani insansı varlıklar ailesinden bir başka insansı tür örneklerinden.
Evet,Neandertaller de insansıdır. Çünkü her ne kadar İnsan sözcüğünü sürekli kendimiz için kullanıyor olsak da bu sözcük homo cinsi dâhilindeki tüm türleri kapsamaktadır.
İlkel insanlardan günümüz insanlarına.
Gelelim şimdi günümüzde doğum yılları üzerinden sınıflandırılan ve zekâsal özelliklerle kategorize edilen insan çeşitlerine.
Dış görünüşün, İnsan olma özelliğine pek katkısı yok gibi görünüyor ve beyin mekanizması üzerinden günümüzde de insan, gördüğünüz üzere sınıflandırılıyor. Beyin gücünün beden gücünün üstüne çıktığı bir çağda yaşıyoruz, dolayısıyla akıl, zafere giden en keskin yol olarak ayrıcalığını koruyor.
Neden X,Y, Z olarak sınıflandırılıyor insanlar dersiniz.
X kuşağının özelliklerine bir göz atalım o halde.
Dünya çapında yayılan nesil sınıflandırılması oldukça merak uyandırmaktadır. Bu nesilsınıflandırması bilim, siyaset, demografi, ’nüfus bilim’’ ekonomi, sosyoloji ve klinik psikoloji gibi alanlardan elde edilen verilere göre belirlenmektedir. X,Y,Z kuşağı olarak tanımlanan nesil sınıflandırmasında X kuşağı 1965- 1980 yılları arasında doğan insanlardan oluşmaktadır.
Ben de şu durumda doğum yılları aralığından bakıldığında X kuşağına ait oluyorum.
X kuşağının özelliklerine gelince;
Sadık, çalışkan, otoriteye saygılı, aidiyet duygusu güçlü bireylerin yoğun olduğu bir kuşaktır. Yaşamak için çalışmayı benimsemişlerdir ve çalışmayı eğlenceli hale getirebilmeyi önemsemişlerdir.Dönüşümler ve gelişmeleri yaşamışlar ve uyum sağlamışlardır.
Aile yapılarının zorlu süreçten geçtiği dönemlerde kendi kendine yetebilen becerikli bireyler olmuşlardır.Teknoloji ile uyum sağlamışlar, bilgisayar ve hizmet ekonomisinin oluşmasında etkili olmuşlardır.
Ekonomik anlamda değişime ve bağımlılığın az olduğu dönemde, değişime uyum sağlamışlardır.
Yaşamak için çalışan bu nesil, sabırlı olmayı ve çalışmayı seven bir nesil olma özelliğine sahiptir.
Evet, kesinlikle iyi tahlil edilmiş bir X kuşağını kendimle teyit ediyorum ben de şu halde halismulis bir X kuşağıyım diyorum.
Peki, Y kuşağı…
Y kuşağı 18 ila 38 yaş aralığında olanları kapsıyor.1980 ila 2000yılları arasında doğanlar Y kuşağı olarak belirtiliyor. Öncelikle Y kuşağı, televizyon ile büyüyen bir nesil.Çocukluğunun sonlarında bilgisayarla tanışan ve internete kısa sürede adapte olmayı başaran bu nesil, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere de kolaylıkla uyum sağlamıştır.
Y kuşağının genel özellikleri arasında yeniliklere açık olmaları vardır.Y kuşağındakiler dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte büyüyen bir nesil olarak gözlenmiştir.
Dolayısıyla yaşam tarzlarının sıklıkla değiştiği bir dünyada hayatlarının en verimli çağını yaşamaktalar. Y kuşağı bu yüzden yeniliklere en açık olan nesil; yeni olan her şey Y kuşağı için son derece ilgi çekicidir.
Gelelim Z kuşağına.
Z Kuşağı 1995 ve sonrasında doğan kişileri temsil eder. Çeşitli kaynaklarda internet kuşağı, zeki kuşak, Google kuşağı, 'com' kuşağı olarak da adlandırılmaktadır.
Z kuşağının çalışma nitelikleri şu şekilde sıralanabilir;Yaratıcı ve işbirlikçi olmak, oldukça zor çevresel sosyal ve ekonomik sorunları çözmek, kendi kendini yönlendirebilmek.
Grup çalışmasını rahatlıkla yapabilmek, bilgiyi çok hızlı işleyebilmek, daha zeki olmakgibi özelliklerle Z kuşağı kendini ortaya koyabilen bir kuşak olma özelliğine sahiptir.
Grup çalışmasını rahatlıkla yapabilmek, bilgiyi çok hızlı işleyebilmek, daha zeki olmakgibi özelliklerle Z kuşağı kendini ortaya koyabilen bir kuşak olma özelliğine sahiptir.
Dünya var olduğundan bu yana İçinde yaşayan her canlının şifresini çözebilmek için çabalayanlar, geçmişten günümüze kadar nasıl deneyerek, yanılarak kendini geliştirebildiyse, bundan sonrasında da bu işleyiş devam edecek gibi görünüyor.
Daha neler olacak, hangi insansı kuşaklarla yol alacak bu dünya, bu gezegen, bunu zaman gösterecek ve edinilen tecrübeleri de tarih sayfalarınakendini not edecek. Kim için peki; geçmişte olduğu gibi gelecek kuşaklar için elbette…