Vücuttaki fazla kilonun sadece beslenme kaynaklı olduğu söylenemez. Kilonun altında yatan birçok neden vardır. Bu nedenler arasında uyku, stres, ilaçlar ve bazı sendromlar yer almaktadır.

FAZLA KİLOYA NEDEN OLAN ETMENLER

Kalitesiz Uyku: Yetersiz ve dengesiz uyku iştahı artıran ghrelin hormonunu yükseltir ve normalden daha çok yemek yemeye başlarız. Ayrıca beyin strese girdiğinden kortizon hormonu salgılar ve bu hormon vücuttaki ödemin en büyük sebebidir.

Uzun Süreli Stres: Uzun süreli stres neticesinde  glükokortikoid hormonu salgılanır , bu hormonda yağ hücrelerinin çoğalmasını sağlar.

Menopoz: Yağ artışı menopoz sırasında hemen hemen her kadında ortaya çıkma eğilimindedir.Östrojen azlığı , yaşlanma süreci, ghrelin hormonun yükselmesi ve halsizliğe bağlı hareketsiz yaşam bunların sebebi diyebilir.

Cushing Sendromu: Kortizol hormonunun; olması gerekenden fazla, kontrol dışı yükselmesi sonucu gelişen bu sendrom vücutta çok ciddi su tutulumuna sebebiyet verir.Özelikle yüzde yuvarlak ve kırmızı bir görntü meydana gelir. 

Prof. Dr. Balbay: “KOAH en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni” Prof. Dr. Balbay: “KOAH en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni”

Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapının doğrudan kilo aldırdığına dair bilimsel veri bulunmamaktadır.Ama vücuttaki hormonların değişmesi sebebiyle iştah artışı ,hareketsiz yaşam , aşırı çikolata veya şekerli yiyecek tüketme isteği sebebiyle kişinin kilo alma durumu olabilmektedir . 

Hipotiroidi: Tiroid, enerji metabolizmasını düzenleyen organlardan birisidir. Hipotiroidide bu hormonun yavaş veya hiç çalışmadığını gösteren durumdu. Bu hormon az çalıştığında viücut gerekli enerjiyi açığa çıkartamaz ve yağ olarak depo eder ve bu sebeple kişi kilo alır.

Antidepresanlar: Pskotrof grubu ilaçların 2 temel kilo aldırma sebebi var. Bunlardan ilki iştah artırması, ikincisi metabolizmayı yavaşlatıp vücuttan enerji atılımı engellemeleridir.

Polikistik Over Sendromu: Özellikle rahim ve etrafında bulunan andominal bölgenin yağlanması sebebiyle vücut gerekli hormonları salgılayamıyor. Bu sebeple kadın regl göremiyor veya dengesiz  bir şekilde görüyor. Bununla birlikte vücut kilo alma sürecine girdiğinden sürekli kilo almaya başlıyor. Vücut kilo aldıkça PCOS meydana geliyor. PCOS meydana geldikçe de kişi kilo alıyor anlayacağınız kötü bir döngü içerisinde bu süreç devam ediyor .

Editör: Eren Aşkar