Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve vergi mevzuatına uygun olarak onaylanan elektronik faturalara GİB e-Arşiv Fatura denir. Bu faturalar, işletmelerin ticari faaliyetleri sırasında düzenledikleri faturaların elektronik ortamda oluşturulup saklanmasını sağlar.

TikTok’ta Beğeni Satın Alırsanız Ne Olur? TikTok’ta Beğeni Satın Alırsanız Ne Olur?

GİB e-Arşiv Fatura, kağıt formunda değil dijital ortamda hazırlanıp mükelleflerin elektronik imzası ile mühürlenir. GİB e-Arşiv Fatura, işletmelerin alım satım süreçlerinde, ürün ve hizmetler için kestiği faturaların elektronik ortamda oluşturularak kaydedilmesini kapsar. Yönetmeliklere uygun olarak belirlenen kurumlar ve kişiler, GİB e-Arşiv Fatura gönderimi yapabilirler.

GİB e Arşiv Fatura Ne İşe Yarar?

GİB e-Arşiv Fatura'nın en temel işlevlerinden biri, işletmelerin ticari faaliyetleri sırasında düzenledikleri faturaların elektronik ortamda oluşturulmasıdır. GİB e-Arşiv Fatura'nın en önemli işlevi ise vergi ve muhasebe denetimleri sırasında kullanılabilecek geçerli bir belge niteliği taşımasıdır.

İlgili merciler tarafından istendiğinde, işletmeler bu faturaları sunarak muhasebe kayıtlarını doğrulayabilirler. Vergi mevzuatına uygun olarak belge düzenleyip vergi yükümlülüklerini sorunsuz şekilde yerine getirmelerini sağlayan GİB e arşiv fatura, işletmelerin ticari faaliyetlerini elektronik ortamda yönetip finansal verilerini güvenle saklamalarına olanak tanır.

GİB e Arşiv Fatura Kullanma Avantajları Nelerdir?

Zorunlu bir uygulama haline getirilen GİB e-Arşiv Fatura kullanmanın pek çok avantajı bulunur.  GİB e-Arşiv Fatura ile kağıt, mürekkep, zarf, posta ücretleri gibi geleneksel fatura işlemlerinde ortaya çıkan maliyetlerden tasarruf edilmesine imkan tanıyarak işletmelerin operasyonel maliyetlerini azaltırken bütçe verimliliğini artırır. GİB e-Arşiv Fatura ile faturaların basımı, zarflanması, postalanması gibi süreçlerle uğraşmak yerine faturalar elektronik ortamda kolayca oluşturulup müşterilere saniyeler içerisinde iletilir.

Elektronik faturaların kullanımı, kağıt tüketimini azaltarak çevreye duyarlı bir yaklaşımı destekler. Kağıt kullanımının azalmasıyla birlikte ağaç kesimi, enerji tüketimi gibi çeşitli çevresel etkilerin minimize edilmesine katkı sağlanır. GİB e-Arşiv Fatura, dijital ortamda saklanıp kolayca erişilebilir. Dijital alan, işletmelerin büyük miktarda kağıt belge arşivleme ihtiyacını ortadan kaldırarak depolama alanından tasarruf sağlar. Elektronik faturaların oluşturulup yönetilmesi son derece kolaydır. Özel olarak tasarlanıp geliştirilen yazılımlar aracılığıyla hızlı ve güvenli bir şekilde faturalar oluşturulabilir, gönderilebilir ve saklanabilir.

Kaynak: Haber merkezi