Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş, Gökgöl mağrasının oluşumunu yazdı. Baltaş yazısında, "İlimizde halkın ziyaretine açılan Gökgöl mağarasının yaşı Zonguldak’ın tanıtımı amacıyla çekilen ve “Bu Yol Jeoparka Çıkar” ismi ile https://www.youtube.com/watch?v=sMzJ0MSt7tA adresinde izlenebilen kısa tanıtım filminde hatalı olarak 350 milyon yıl olarak verilmektedir. Zaman zaman bazı yerel basında konu olan haberlerde ise mağaranın yaşı 3,5 milyon yıl olarak verilmektedir. Ayrıca ziyaretçilerine konusunda yetkin olmayan kişiler tarafından yapılan açıklamalarda mağaranın başlangıç kısmının Vizeen, devamının ise Devoniyen yaşlı kayaçlar içinde oluştuğu anlatılmaktadır. Hazırlanan bu video ve yapılan açıklamalar hatalı olmanın yanı sıra şehrin bu konudaki birikimlerini yok saymakta ve Zonguldak’ın yanlış algılanmasın da neden olmaktadır.
Gökgöl mağarasının oluştuğu iddia edilen dönemde yani 350 milyon yıl önce dünyamız, Pangea adı verilen (kuzeyi Laurussia ve güneyi Gondwana) kara parçası ve aralarında Paleotetis adı verilen okyanustan oluşuyordu. Bu dönemde Zonguldak Taşkömürü Havzasının oluştuğu kara parçası okyanus tabanında olup, kireçtaşları çökeliyordu (Alt Karbonifer-Vizeeen 347-331 milyon yıl).
Yerkabuğunun geçirdiği süreçler değerlendirildiğinde (yanal hareket, magmaya dalması, magmanın yerkabuğu içinde ve yüzeye çıkarak akması ve katılaşması, okyanus tabanında konumlanması, heyelan ve erozyon vb. süreçler) Alt Karbonifer kireçtaşları çökelirken aynı anda Gökgöl mağarası da oluştu ve günümüze kadar da hiçbir değişime uğramadan geldi demek bilime, akla ve mantığa aykırıdır.
Gökgöl Mağarası, Alt Karbonifer kireçtaşlarının (Yılanlı Formasyonu) çökelmesinden çok çok uzun bir zaman dilimi sonrasında, Anadolu’nun güncel konumunu kazandığı (Oligosen-Miyosen, 33-5 milyon yıl), jeolojik zaman olarak dün sayılabilecek bir süre önce oluşmuştur. Buradan Gökgöl mağarasının dünyamızın geçirdiği son 5 milyonluk zaman dilimi içinde oluştuğunu söyleyebiliriz. Buna karşın karasal koşullarda oluşan Gökgöl mağarasının duvarlarında ancak Alt Karbonifer döneminde denizlerde yaşayan canlılara ait fosil örnekleri bulunabilir." dedi.
Kaynak: Ali BALTAŞ- Jeoloji Yüksek Mühendisi