Gündem, ÇATES ve maden işçileri…

Abone Ol

Ülke gündeminde, birçok açıdan önemli gelişmeler oluyor ve bazı önemli gelişmeler de gündemi ısıtmayı bekliyor…

AKP hükümeti işçi sınıfına ve emekçi kesimlere yönelik saldırılarına ara vermiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine işçiler ve emekçiler aleyhine yasalar getirirken, bir yandan da Türk-İş’in tavırsızlık desteğiyle, işçi sınıfını umutsuzluk içerisine sürükleyerek teslim almaya çalışıyor.

AKP hükümetinin meclis gündemine getirmeye hazırlandığı, işçilerin kıdem tazminatlarının fona devredilmesi, adına “Ulusal İstihdam Stratejisi” denilen saldırı paketiyle Özel İstihdam Büroları yasalaştığında ülke kiralık işçi (köle) pazarına çevrilecek.

Özelleştirmeler başlığında, 23.Kasım.2013 tarihli ve 28830 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ihale ilanıyla, Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.ye ait Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YEAŞ)’ye ait Yeniköy Termik Santrali, Elektrik Üretim A.Ş.ye ait Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazlar “Varlık Satışı” yöntemi ile satışa çıkarıldı.  Diğer yandan, Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınırlar “Varlık Satışı”; Yatağan Termik Santrali tarafından kullanılan taşınmazlar, GELİ’nin üzerinde bulunduğu taşınmazlar ve GELİ tarafından kullanılan taşınmazlar, “Varlık Satışı” ve “Kullanım İzninin Devri”; ilgili Maden Ruhsatları ve bu Ruhsatların kapsadığı Maden Sahaları “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile bir bütün halinde olmak üzere ayrı ayrı olmak üzere satışa çıkarıldı.

AKP hükümeti bu ihale ilanlarıyla da, enerji alanındaki son hamlelerden birisini yapacak.

Türkiye Maden İş ve TES-İş’ in Yatağan şubelerinden ve bu işletmelerde çalışan işçilerden başka sesini çıkaran yok, Türk-İş ve bünyesindeki sendikaların yöneticileri derin bir suskunluk içerisindeler!

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın yaptığı açıklamada akılda kalan tek şey, hükümete nasıl uyum sağlarım kaygısı ve işçileri sakin olmaya davet etmesi oldu…

Oysa Yatağan halkı işçisiyle, köylüsüyle, esnafıyla birlik olmuş direniyor!

Başbakan, geçtiğimiz hafta sonu Muğla’da miting yapabilmek için polisi yine işçilere ve halka saldırtıyor ve sokakta dolaşan insanları gözaltına aldırtmak zorunda kalıyor.

ÇATES’ in özelleştirilmesi konusunda ise, TES-İş Zonguldak Şube Başkanı ve yöneticileri derin bir uykuya dalmışlar sanki!

Birileri uyandırmaya çalışsa da, uyanmaya niyetleri yok gibi…

Onları sarsarak bu derin uykudan uyandıracak olanlar ise emekten yana olan siyasi partiler, ÇATES işçileri ve Çatalağzı, Işıkveren ve Muslu’da yaşamaya çalışan halk olacaktır…

Sonuçları itibarıyla, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu ve dolayısıyla esnafıyla, işçisiyle, köylüsüyle Zonguldak halkını da olumsuz etkileyecek olan ÇATES’ in özelleştirilmesi konusunda Genel Maden işçileri Sendikası yöneticilerinden de bir ses çıkmıyor!

GMİS’ de yaşanan kurumsal yapının güçlendirilmesi, özel sektörde örgütlenme çabaları ve sendika yöneticilerinden tabandaki işçilere kadar yayılan eğitim çalışmalarında yaşanan olumlu gelişmeler bir yana, GMİS’ in kıdem tazminatı ve özelleştirmeler konusunda ki tavrını netleştirmesi, kamuoyuyla paylaşması ve alacağı tavır doğrultusunda maden işçilerini sürece hazırlaması gerektiğini düşünüyorum…

Kasım ayı içerisinde, sendikanın kıdem tazminatı konusunda sessiz kalmamasını ve alacağı olumlu tavra destek vereceklerini GMİS Karadon Şubesi önüne gelerek açıkladılar. İşçiler adına açıklamayı İsmet Hacıbektaşoğlu yaptı. GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci’de işçilerle birlik beraberlik içerisinde kıdem tazminatı konusunda taviz vermeyeceklerini belirtirken, kıdem tazminatındaki “kırmızıçizgi” konusunda Türk-İş’i uyararak harekete geçmeye çağırdı…

TTK Üzülmez Müessesesi’nde yaşanan ve üretimi artırmayla ilgisi olmayan keyfi baskılar, işçilerin üzerine kapı kilitleme uygulamalarına tepki göstererek eylem yapan maden işçileri, işveren yetkililerinin sendika yöneticileri ile yaptıkları görüşmeler sonrasında konuyu çözüme kavuşturacaklarını açıklamaları üzerine eylemlerine son verdi. Eylem sona erdi, ama süreç sona ermedi, her an yeni gelişmeler olabilir! Maden işçileri sonucu bekliyor!

Maden işçileri Amelebirliği’nde yaşanan yeni gelişmelere de sessiz kalmadılar. Amelebirliği Merkez Yönetim Kurulu’nun aldığı yönetmelik değişikliği kararlarının Amelebirliği üyesi işçilerin aleyhine olduğunu düşünüyor. Değişiklik yapılması düşünülen maddeleri anlatmak için bastırdıkları 5000 gazeteyi havza çapında işçilere dağıtırken, bir yandan da başlattıkları imza kampanyası çalışmalarını sürdürüyorlar. Son günlerde yaşanan eylemliliklerle bakınca, maden işçileri Gelik, Karadon, Kozlu ve Üzülmez’ den gerekli mesajları veriyorlar!

Yoksa bana mı öyle geliyor?