Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
Kansere neden olan enfeksiyonlar konusunda ne kadar endişelenmeliyiz?
Kanserle bağlantılı enfeksiyon etkenleri arasında Helikobakter Pilori Bakteri (H. pylori) gibi bakteriler ve insan papilloma virüsü (HPV), Epstein-Barr virüsü (EBV) ve hepatit B ve C gibi virüsler yer alıyor.
Miami Üniversitesi Kanser Merkezi'nde Hematoloji bölümü şefi Prof. Mikkael A. Sekeres, Washington Post için kaleme aldığı makalede bu konuda şunları söyledi:
“Bir onkolog olarak, kanser gelişimi için risk faktörlerini düşündüğümde, temel bir prensibi aklımda tutarım: Birçok kanser, bir organdaki hücreler büyümeye ve daha sık bölünmeye teşvik edildiğinde ortaya çıkar. İstatistiksel olarak, daha sık bölünen hücrelerin hata yapma olasılığı daha yüksektir ve bu hata o hücreye diğer hücrelere göre büyüme avantajı sağlayarak normal hücreyi kanserli bir hücreye dönüştürebilir. Enflamasyon veya enfeksiyon gibi faktörler hücre döngüsünün artmasına neden olur veya hücreleri büyümeye iten hataları ortaya çıkarır.”
Hafife almayın, zamanla kansere dönüşebilir
Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir