Zonguldak’ın; insan emeği, doğası, doğal kaynakları bir sömürge yerleşkesi gibi hoyratça talan ediliyor. İzinsiz kömür çıkartılan ocaklarda kömürün yarısı, maliyet artışı gerekçesiyle domuz damı örülmediği için göçükte bırakılıyor. Ocak açılan yerlerde ağaçlar kesiliyor, kökleri zedeleniyor.
Başbakanlık tarafından ‘enerji merkezi’ ilan edilen Zonguldak ve yöresine on taneden fazla termik santral yapılacak. Var olan santraller nedeniyle doğal orman olma özelliği taşıyan Zonguldak ormanları, “üzerinden nakil hatları geçiyor” gerekçesiyle kesildi ve kesiliyor. Bu yetmiyormuş gibi doğalgaz boru hattı nedeniyle ormanlar kesildi. Ereğli, Beycuma, Bartın ormanları kesilmeye devam ediyor. Ereğli, Kozlu, Beycuma, Kırat, Göbü, Çaycuma ormanları neredeyse yok oldular. Şimdi de orman ıslah çalışması diye ağaçları kestikten sonra kökünden söküyorlar. Sorarım sizlere; emperyalist bir ülke işgal etmiş olduğu topraklara bundan daha çok zarar verebilir mi?
Sanayi kirliliğini birazcık olsun filtre eden ve tüm canlıların ciğeri sayılan ormanlarımızın yok edilmesi yanı sıra ciğerlerimize; Zonguldak yöresindeki sanayi tesisleri sayesinde doğrudan nasıl zehir soluyoruz, resmi verilere göre adım adım nasıl zehirleniyoruz gelin ona bakalım.
(Veriler: Zonguldak Valiliği İl Çevre Müdürlüğü 2000 Yılı “Zonguldak İli Çevre Durum Raporu”ndan alınmıştır).
“(J.5.)Zonguldak ilinde sanayiden kaynaklanan çevre sorunları.”
“(J.5.1.) Sanayiden kaynaklanan hava kirliliği ”Zonguldak ili ve ilçelerinde kömür ve kömüre dayalı sanayilerin oluşturdukları emisyonlar; kömür ocaklarından metan ( CH4 ), Karbondioksit ( CO2 ), Toz ( PM ).
Sanayi tesislerinin üretim şekilleri ve teknolojilerine göre yaydıkları emisyon çeşitleri değişmektedir ve tespit edilen değerlerin neredeyse tamamı olması gereken değerin çok üzerindedir.
Zonguldak yöresinde Emisyon çeşitliliği değişken olan sanayi kolları:
Termik Santralleri, Hidro Elektrik santrali, Gıda sanayi, Dokuma, giyim eşyası ve deri sanayi, Orman ürünleri ve mobilya sanayi, Kağıt- kağıt ürünleri ve basım sanayi, Kimya, petrol, kömür kauçuk ve plastik ürünleri sanayi, Taş ve toprağa dayalı sanayi, Metal ana sanayi, Demir Çelik Fabrikaları, Kağıt Fabrikası.
Canlı sağlığını tehdit eden kirlilik içinde en tehlikeli olanlardan birisi de kömür ocaklarından doğrudan atmosfere salınan metan gazıdır. Kömür işletmelerinde ocak içi havalandırmanın sağlandığı pervanelerden günde 56 ton yıllık 20 bin ton, kömür metan gazı ( CH4 ) atmosfere salınmaktadır. Metan gazı karbondioksitten 20 kat daha fazla sera etkisi oluşturan bir emisyondur. Atmosferde kızıl ötesi ışınları tutarak radikaller oluşmasına neden olmaktadır.
Yukarıda belirtilen zehirli gazlar sadece Zonguldak’ ta değil ülkenin ve dünyanın her tarafından her gün atmosfere salınmaktadır. Bunlar asit yağmurları olarak yeryüzüne inmekte ve tüm canlı yaşamını tehdit etmektedir.
Metan ve diğer gazlarla ile ilgili olarak Zonguldak Valiliği İl Çevre Müdürlüğü’nün aynı raporunda:“J.5.1.” ‘ Zonguldak atmosferine salınan kirleticilerden en önemlisi metan gazıdır ( CH4 ). Metan bilindiği gibi Karbondioksit ( CO2 ) gazından 20 kat fazla sera etkisi oluşturabilen gazdır. Sera etkisinin Karbonmonoksit gazının oluşturacağı etkiyle daha da artacağı olgusu ile insanlar üzerinde oluşabilecek rahatsızlıklar başında ruhsal bozuklukların yanı sıra çeşitli mantar hastalıklarına neden olması sayılabilir... Kükürtdioksit gazı bulunan havanın solunmasında boğazda tahriş, öksürük, göğüs kafesinde sıkışma, gözlerde ağrı ve sulanma, bu gazın fazla olması sonucu ölümler bile olabilir...’ denmektedir. Zonguldak ve yöresinde sanayiden kaynaklanan canlı sağlığını tehdit eden ve çevre kirliliğine neden olan değerler halka açıklansın.
Ormanlar tüm canlıların hem besin kaynağı hem ciğerleridir, bunları yok edenlere karşı çıkmak görevdir. Bu karşı çıkış çoğu zaman yarı illegal olmadıkça istenilen sonuç başarıya ulaşmaz.