Zonguldak

HER YERDE RESTORE, BİZ DE YIKIM

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından dün düzenlenen açık artırma ile 61 Milyon TL’ye satılan eski Şehir Kulübü binasının yakında tarih olacağı ifade ediliyor.

Abone Ol

Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih’in işte o yazısı: 
Zonguldak'ın bir tarihi binası daha gitti.
Zonguldak Belediyesi eski binası 60 Milyona satıldı. Elbette ki; satın alan kişi bu binayı yıkacak ve yerine çok katlı bina dikecektir. 
Oysa kentin kimliğini ve tarihini yansıtan binaların gerçekten maddi değeri ölçülebilir mi ?
Eyfel Kulesi: 546 milyar dolar.
Pizza Kulesinin sadece onarılmasına, 2008 yılında 20 milyon sterlin harcandı.
Singapur'daki marina binasının değeri 6 milyar dolar.
1482-1495 yılları arasında inşa edilen ve o zamandan itibaren ülkedeki devlet başkanlarına ev sahipliği yapan Kremlin Sarayının Ruslar için değeri para ile ölçülebilir mi ?
Kamboçya’da Angor Wat Siem Reap tapınağını satsalar , ülkenin ekonomisi patlar. Bu tarihi binaya giriş 37 dolar. 
Hemen hemen Zonguldak ile eşit büyüklükte şehir olan ve benim de oturduğum Gelsenkirchen'de, belediye binası , 1927'den kalma tuğla yapı . “Hans Sachs Evi” olarak biliniyor. Şehrin tam göbeğinde . Satsalar kaç milyon Euro'dur kim bilir ? Ama satmazlar. 
Zonguldak’ın yok pahasına yıktığı lavuarın benzerleri Almanya’da yıllık 1 milyon ziyaretçisi var.
Bitlis Eski Belediye Binası ,Kültür ve Sanat binası olarak kullanılıyor. En az 100 senelik.
Çaycuma Belediye Başkanı söylesin ; restore ettiği eski belediye binasını satışa çıkarsaydı, kaça satardı?
Kastamonu’da Osmanlı’dan kalma Eski Belediye binası korunuyor.
Erzincan’ın ilk belediye binası görkemli görünümü ile millet kıraathanesi olarak kullanılıyor.
Bursa, Isparta, Kütahya, Muğla, Antalya, Eskişehir ,Çorlu ,Balıkesir, Konya, Tekirdağ, Nevşehir, Antakya gibi ; 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe belediyesi ve 386 belde belediyesinin %90’nın eski belediye binaları ya kültür merkezi olarak kullanılıyor ya da sağlık sektöründe değerlendiriliyor. Sanat sergi evi olarak, müzik çalışmaları için kullananlar da var. En çok yapılan da müze.
Çünkü Anadolu’da ilk belediye 1855’te kuruluyor ve çoğu belediye 1900 yıllarda açılıyor. Zonguldak’ta da 1899 yılında kurulan belediyenin ilk binası olarak bilinen Kadırga yokuşu girişindeki bina Zonguldak için tarihi önem taşıyor. (Bina 1930’lu yıllarda yapıldığını tahmin ediyorum )
Eyfel Kulesinden , Kastamonu İnegöl eski .belediye binasına kadar bu binaların değeri aynı aslında. Çünkü tarihi hikayesi olan bu yapılar ,satılmamalı ve satışından gelir elde edilmesi düşünülmemeli.
Tabi bina Zonguldak’ta değilse....