Uzmanlar, horlamayı görmezden gelmenin kişiyi hipertansiyon, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskiyle karşı karşıya bırakabileceğini söylüyor.

London Bridge Hastanesi'nde KBB ve Rinoloji Uzmanı olan Pavol Surda, MailOnline'a yaptığı açıklamada, uyku apnesinin sebep olduğu horlamanın hava akışında kesintiye, uykunun bölünmesine ve kandaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olarak kardiyovasküler sisteme yük bindirdiğini söyledi.

HORLAMANIN SEBEBİ NEDİR?

Horlama sırasında çıkan gürültülü ses, nefes alırken dilinizin, ağzınızın, boğazınızın veya burnunuzdaki hava yollarının titreşmesiyle oluşur. Bu durum, hava serbestçe akamadığında gerçekleşir. 

Bu kısmen, uyku sırasında vücudun bu kısımlarının gevşemesinden ve daralmasından kaynaklanır. 

“Annelik estetiğiyle ideal görünüme yeniden kavuşmak mümkün” “Annelik estetiğiyle ideal görünüme yeniden kavuşmak mümkün”

Nefes alma alanındaki bu daralma çoğumuz için sorun olmasa da, horlayan kişilerde adem elması ile burun ucu arasında bir yerde ek bir tıkanıklık olabilir.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Uzmanlara göre sigara içen, aşırı kilolu olan, çok fazla alkol tüketen veya sadece sırt üstü uyuyan kişilerin horlama olasılığı daha yüksektir.

Dr. Surda, yaptığı açıklamada, "Horlamanın bir uzman müdahalesini gerektirebileceğini gösteren belirtileri tanımak önemlidir."

"Uykuda sürekli yüksek sesle horlama, boğulma veya nefes nefese kalma, gündüzleri aşırı uyuşukluk, sabahları baş ağrısı, göğüs ağrısı ve burun tıkanıklığı göz ardı edilmemesi gereken önemli belirtilerdir."

Kaynak: Haber Merkezi