Zonguldak

İş kazalarında Dünya üçüncüsüyüz

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) EPTT Daire Başkanlığı Şube Müdürü, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş, Dünya Madenciler günü dolaysıyla yaptığı açıklamada, İş kazalarında Türkiye’nin Dünya’da üçüncü ve Avrupa’da birinci olduğunu açıkladı.

Abone Ol

LİYAKATSİZLİK EN BÜYÜK ETKEN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş açıklamasında, “Madencilik, hayatını sürdürebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için insanlığın varoluşundan günümüze kadar geçen süreçte oluşturduğu ve yaşattığı bir iş koludur. Tarih sahnesine çıktığı andan itibaren günümüze kadar geçen süreçte insanlık teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak yerkabuğundan çeşitli hammaddeleri giderek daha da artan miktarlarda üretilmektedir. Üretimdeki bu artışa karşın madencilik teknolojisindeki gelişmelerin daha yavaş olması, gelişen teknolojilerin yeterince uygulanamaması, çevre ile işçi sağlığı ve güvenliğini önemsemeyen uygulamalar, aşırı kar hırsı, liyakatsizlik, ihmaller vb etkenler dünya genelinde çok büyük faciaların meydana gelmesine neden olmuştur.
AVRUPA’DA BİRİNCİ, DÜNYA’DA ÜÇÜNCÜ
Madencilik gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede hala önemli bir yer tutmakla birlikte, sektördeki olumsuzlukların tümüyle önüne geçildiği söylenemez. Dünya’da çalışanların sadece %1’i madencilik iş kolunda iken, meydana gelen ciddi kazaların %8’i madencilik sektöründe yaşanmaktadır. İş kazalarında dünyada üçüncü olan Türkiye, Avrupa ise birinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği yatırımlarının maliyet unsuru olarak görülmesi nedeniyle özellikle madencilik iş kolunda facia boyutuna ulaşan iş kazaları yaşanmaktadır. Özellikle yeraltı kömür madenciliği, işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında bütün sektörlerin başındadır.
MADENCİLİKTE TEHLİKE RİSKİ VAR
Diğer iş kollarında olduğu gibi madencilik faaliyetlerinde de tehlike ve risk vardır, ancak fıtratında ölüm yoktur; ölümlere yol açan öngörü, önlem ve denetim eksikliğidir. Akıl ve bilimle, önlemle önüne geçilebilecek olan ölümler de kader değildir. Dünya Madenciler Günü’nü ölümlerle anmamak ve iş kazalarının en azından ölümlere yol açmayacak bir seviyeye indiği bir ülkede kutlamak için daha çok çaba harcamamız gerekiyor.
Bu duygularla “yerli ve milli” kaynaklarımızdan madenlerimizi üretmek için iş kazalarında yaşamını yitiren tüm madencileri saygıyla anarken; arayan, bulan, işleyen, alın terleriyle maden ocaklarını aydınlatan tüm maden emekçilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü‘nü kutlu olsun” dedi.

Haber Merkezi