Gündemimiz işçi alımı…
Zonguldak Vadisi’nin en hassas ve en değişmeyen konusudur. İşsizlerin umudu, ekonominin lokomotifi ve bölge gündeminin belirleyicisidir TTK.
Her ne kadar ‘22 Aralık’ tarihinde başvuruların yapılacağı havası estirilse de başvuru tarihi henüz netlik kazanmadı. Ancak seçim tarihine yakın, -insanların bilinçaltına yerleşecek şekilde- istihdam imajı oluşturulacağını bilmek sır değil.
Daha önce gündeme getirdiğimiz yaş sınırlamasında bir gelişme olmadı. 30 yaş üstü işçi adayları, hayal kırıklığına uğradı. Kendilerine seçimlerde oy isterken, yaş sınırının 35 olacağı vaat edilen bu gençler, ne yapsın?
SAYIN VALİYE ÖNERİ
Peki kuruma işçi alırken neye dikkat edilmeli?
Yeraltı şartlarında üretim işçisinden tecrübeli ve verimli olması beklenir. Vatandaş İstanbul’da yaşıyor. Nüfusunu Zonguldak’a aldırıyor, üniversiteyi bitirmiş, iş bekliyor. TTK’ya başvuruyor. Kapağı devlete atsın ki hayatı kurtulsun. TTK böyle mi kurtarılacak?
Diğer tarafta evine ekmek götürmek için ruhsatlı - ruhsatsız ocaklarda çok zor şartlarda çalışan nice cengâverler var. Eee devletin de kalifiye işçiye ihtiyacı var. Sorarım size:
Buralarda çalışan işçimizin 30 - 32 yaşında olması; 29 yaşında olup da eline hiç kazma kürek almamış hanım evladını ocağa sokmaktan daha iyi değil mi, eyy devletimizin yöneticileri?
Kaçak ocakçılığı önlemek mi istiyorsunuz?
Alın size öneri:
Köstebek yuvalarında ömrünü harcayan gençleri istihdam edin! Hem onlar kazansın hem de devlet. Bu yöntemle kaçak ocak sorununu da minimize etmiş olursunuz.
Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş’ın bu konuya kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum.
Ruhsatsız ocaklarda nerden baksanız 5 bine yakın gencimiz var. Canavar gibi çalışıyorlar. Bunları devlete kazandırsanız, TTK’da üretim şaha kalkmaz mı? Köstebek yuvası gibi ocaklarda kömür üreten bu gençler, TTK ocaklarında koşa koşa çalışmazlar mı?
Diğer konuya gelince…
1500 işçiye sevinirken, kurum iki katı küçülüyor mu? Uzmanlar bu konuya dikkat çekiyor…
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) sitesinde yazıyor. 2000 yılında 4012 yeraltı işçisi işe alınmış. Bu alımlar, 2006 ve 2009 yılları arasında toplam 4120 yeraltı işçisinin alımıyla sürdürülmüş. Verilere göre yeraltı işçi alımlarına karşın 2016 yılında yeraltı işçi sayısı 7157’ye düşmüş.
2019 – 2021 yılları arasında ise 2000 girişli yeraltı işçilerinin emekli olmasıyla yeraltı işçi sayısı 4 - 5 binlere düşecek.
Şimdi kurum büyüyor mu küçülüyor mu?
Cevabını siz verin!